Annons

KalmarPosten får nya ägare: ”Glada över att få möjligheten”

Nu står det klart. Tidningarna KalmarPosten och Emmaboda tidning får nya ägare. Från årsskiftet tar Markbladet AB över från Gota Media AB.
Publicerad 20 november 2023 • Uppdaterad måndag 09:45
Foto: Linn Svensson

Gota Media AB och Markbladet AB har i dag, måndag, tecknat en avsiktsförklaring om att Markbladet AB från årsskiftet tar över KalmarPosten AB med tidningarna Kalmarposten och Emmaboda Tidning.

Markbladet AB ägs av familjen Hammarström i Skene till 65 procent och av Gota Media till 35 procent.

Annons

– Gota Media har under hösten utvärderat hur vi framåt på bästa sätt kan säkra Kalmarpostens framtid och ge verksamheten de möjligheter den förtjänar. Dagens besked innebär att Kalmarposten kommer in i en familj av tidningar som på ett mycket framgångsrikt sätt bedrivit gratistidningsverksamhet under många år, säger Gota Medias VD Mats Ehnbom.

– Gota Medias fokus är prenumererade dagstidningar och digital omställning. Med Markbladets övertagande får KalmarPosten en ägare vars fokus är gratistidningar, säger Mats Ehnbom.

KalmarPosten AB har ägts av Gota Media sedan sommaren 2015 och har varit en viktig del i Gota Medias verksamhet i Kalmar län. Även framgent kommer Gota Media att vara en aktiv men mindre ägare av KalmarPosten. Däremot kommer Gota Media inte att vara involverad i den dagliga verksamheten som i stället kommer att styras av Markbladet AB.

En synlig första förändring för läsarna är att KalmarPosten återigen blir en tidning som kommer ut varje vecka med första nummer i vecka 3 i januari nästa år.

– Vi är glada över att få möjligheten att ta över en fin verksamhet och två välkända tidningar. Självklart kommer vi att göra förändringar men hur de kommer att se ut kommer vi att återkomma till när vi väl har tagit över, säger Fredrik Hammarström, VD på Markbladet AB.

Simon Leppämäki, chefredaktör och ansvarig utgivare, ger en fingervisning om vad läsarna kan förvänta sig.

– Det kommer att bli en stor satsning på journalistiken. Vi vill utveckla innehållet och ta en större roll som lokal nyhetsförmedlare. Läsarna kan se fram emot satsningar på lokal kvalitetsjournalistik. Det blir förändringar som kommer att märkas direkt. Den lokala förankringen kommer så klart att finnas kvar till hundra procent, där kommer vi inte att ändra på någonting, säger Simon Leppämäki.

KalmarPosten och Emmaboda Tidning kommer även fortsättningsvis att tryckas via Gota Media och distribueras via Point Logistk och kommer att finnas kvar med redaktion och säljavdelning i centrala Kalmar vid Tidningshuset.

– Kalmarposten ska berätta om det som berör läsarna i vardagen. Vi vill ge en korrekt bild av det som händer, både positivt och negativt. Eftersom tidningen når alla har vi en möjlighet att ta en viktig roll i lokalsamhället, säger Simon Leppämäki.

Nu påbörjas ett arbete med att få till stånd ett färdigt avtal och sedvanliga MBL-förhandlingar ska hållas. Det lokala arbetet och utgivningen fortsätter precis som vanligt.

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons