GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kaninpest bekräftad i Kalmar

Idag fick Kalmar kommun beskedet att de tre vildkaniner som avlivats och obducerats var smittade av kaninpest.
Kalmar • Publicerad 8 november 2021
Foto: Mostphotos

Tre vildkaniner, två vuxna honor och en juvenil hona, ska efter obduktion av SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) bekräftats burit på smittan kaninpest. Det skriver SVT Nyheter.

Kaninerna blev undersökta efter att ett flertal kaniner med liknande symptom har hittats och avlivats i Skälby, Oxhagen.

Kaninpest är en smittsam och dödlig sjukdom som även kan drabba tama kaniner, dock inte människor.

Skälby 4H gård har tidigare stängt kaninparken för att undvika att deras kaniner ska drabbas av smittan.

SVA uppmanar allmänheten att rapportera in ifall man ser en kanin med misstänkt kaninpest.

– Om man ser en kanin som är svullen runt ögonen, ligger apatisk och inte verkar reagera på sin omgivning. Det är väldigt värdefullt om vi får in de rapporterna, säger viltpatologen Elina Thorsson till SVT.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.