GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kärvt bemanningsläge på länets sjukhus inför sommaren: ”Svårare i år”

Det är en utmaning för Region Kalmar län att lösa bemanningsläget på länets sjukhus inför sommaren. Generellt är läget bättre i norra länet än i södra och det handlar främst om brist på sommarvikarierande sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor.
Publicerad 13 maj 2022
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.Foto: Region Kalmar län, Agnes Aronsson

– Det handlar huvudsakligen om verksamheter som har dygnet runt-verksamhet som förlossning och akutmottagning. Det är inget konstigt, det brukar vara svårt där. Men generellt är det svårare i år än tidigare år, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Vad kan det bero på?

– Den stora förändringen är att det är svårt att få tag på bemanningsbolag, det är den enskilt största skillnaden.

Läget är bättre i norra länet än i söder, men ni har nämnt att bemanningen kan bli problematisk på exempelvis förlossningen på Västerviks sjukhus. Kan det innebära att födande kvinnor får åka till ett annat sjukhus?

– Det är en av de svåraste situationerna vi har att försöka lösa. Det går ju aldrig att utesluta att någon får åka till ett annat sjukhus. Generellt sett i regionen är det väldigt sällan patienter har behövt åka till ett annat sjukhus och vi hoppas kunna leverera den servicen nu också. Patientsäkerheten för mamman och barnet går i första hand.

Bemanningsläget inför sommaren kan även innebära något färre vårdplatser har ni meddelat. Vad kan det innebära för patienten?

– Vi vet inte riktigt vad det slutgiltiga resultatet blir i nuläget. Men vi arbetar för att minskningen ska bli så liten som möjligt. Om det blir ett antal färre vårdplatser, vilket vi tror att det blir, kan det ha viss betydelse för väntetider på till exempel akutmottagning. Det beror även på vilket söktryck det blir under sommaren.

Hur jobbar ni för att lösa bemanningen?

– Det är många olika saker. Förstås med att försöka rekrytera personal, men det handlar också om hur man planerar verksamheten. Det kan till exempel handla om att samordna vissa verksamheter och att man får arbeta på en annan plats än där man brukar. Man måste alltid dra ner på sommaren, det är ofrånkomligt om personalen ska ha semester, och det behöver de. Det är alltid en utmaning sommartid, det är samma bild varje år egentligen, men lite svårare nu än de senaste åren.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.