Annons

KLT:s resenärer mest nöjda med kollektivtrafiken i hela landet

Över åtta av tio som reser med Kalmar länstrafik är nöjda, enligt en ny undersökning.
Publicerad 6 februari 2023
84 procent av resenärerna med Kalmar länstrafik var nöjda med den senaste resan, vilket är det högsta resultatet i landet.
84 procent av resenärerna med Kalmar länstrafik var nöjda med den senaste resan, vilket är det högsta resultatet i landet.Foto: Kalmar länstrafik

Av de tillfrågade i Kalmar län var 84 procent nöjda med den senaste resan de gjort, vilket går att jämföra med 78 procent för hela landet. Detta placerar Kalmar länstrafik på en delad första plats tillsammans med länstrafiken i Östergötland och Värmland.

82 procent av de tillfrågade i Kalmar län tycker att det är rent och snyggt i fordonen (andra plats i landet) och 80 procent tycker att förare och ombordpersonal har ett trevligt bemötande (andra plats). 75 procent anser att det är bekvämt ombord (tredje plats).

Annons

– Det är glädjande att nöjdhetssiffrorna ligger på en hög nivå i jämförelse med andra kollektivtrafikaktörer i landet. Viktigt är att upprätthålla det goda arbetet för att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i framtiden. Samtidigt finns det alltid saker som vi kan förbättra, säger KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren i ett pressmeddelande.

Christer Holmgren, trafikdirektör vid Kalmar länstrafik.
Christer Holmgren, trafikdirektör vid Kalmar länstrafik.Foto: Region Kalmar län

I kollektivtrafikbarometern framkommer också att reslängden med kollektivtrafiken är lägre i Kalmar län jämfört med andra platser i Sverige. Vanligast är resor mellan en till fem kilometer, vilket det förutom i Kalmar län även är i Halland och Kronoberg. I Skåne är det vanligare med resor på över 20 kilometer.

En stor del av de tillfrågade uppger att de inte reser med kollektivtrafiken på grund av att de inte har behov av att göra fler resor.

Siffrorna kommer från kollektivtrafikbarometern för år 2022 som framställts av Svensk Kollektivtrafik. Statistiken bygger på svar från 3 886 tillfrågade i Kalmar län. Nationellt har 108 059 personer svarat på enkäten för totalt 22 olika kollektivtrafikaktörer. De som intervjuas i undersökningen är mellan 15-85 år och består både av människor som använder kollektivtrafiken och de som inte gör det.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons