unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Odlare rasar: ”Känner oss kriminella”

Kalmar kommun vill se att samtliga tillbyggnader på odlingslotterna rivs – allra helst senast den 31 december. Nu rasar hyresgästerna mot kommunens beslut och hantering av ärendet.
Flera hyresgäster har gått samman och vägrar nu riva sina tillbyggnader.
Flera hyresgäster har gått samman och vägrar nu riva sina tillbyggnader.
Foto: Wilhelm Nilsson

KalmarPosten har tidigare skrivit om att Kalmar kommun tvingar närmre 300 personer, som använder sin odlingslott utöver odling, att riva sina tillbyggnader så som småhus, växthus eller bodar som är större än det som tillåts. Om inte den enskilde hyresgästen vidtar åtgärder innan den siste december, meddelar kommunen att otillåtna byggnader rivs – kostnader som bekostas av hyresgästen.

Kommunens krav har nu fått flera hyresgäster till att sätta ned foten. Bland annat på Tegelviken är frustrationen stor och det har gått så långt att odlingslottsinnehavare från olika delar i Kalmar, har startat en Facebookgrupp med namninsamlingar för att sätta press på kommunen.

– Vi tänker inte riva någonting. Vi är många som slår fast att kommunen har bitit sig själva i svansen, säger Ulla Krusell.

En av hyresgästerna, Kim Andersson, menar att hon har haft sin odlingslott sedan 30 år tillbaka. Under åren har hon varken sett till kommunala representanter på platsen, mer än de gånger de slår på eller stänger av vattnet. Hon upplever heller inte att kommunen har kommit med ett liknande krav förrän nu.

– I det här fallet använder sig kommunen inte av något sunt förnuft. Avtalen är inte moderniserade, och det är klart att man ska kunna hänga med i trenderna genom att kunna få ha ett växthus. Inte för sakens skull, utan för att vissa odlingar trivs bättre där, berättar hon och fortsätter:

– Jag kan tycka det är ett märkligt datum som kommunen har satt som slutdatum. Den sista mars löper våra avtal ut. Snart kommer hösten och kylan. Vi kan inte stå här ute och riva då.

Kim får medhåll av merparten av de upprörda odlare som har samlats på Tegelvikens odlingslottsområde. Många av dem är ledsna och arga över beslutet, speciellt över det brev som adresserades av kommunen i månadsskiftet augusti-september.

– Brevet är hotfullt skrivet. Man känner sig som en kriminell. Det finns människor här som mår dåligt efter att ha fått det här brevet. Andra har tappat lusten för sin lott. Kommunen förstår nog inte hur mycket det här betyder för folk, förklarar Therese Karlesund.

Borde kommunen ha agerat annorlunda?

– Ja, definitivt. I första hand skulle det inte ha blivit en kollektiv bestraffning. Det är lika bra att de backar tillbaka så att vi kan mötas halvvägs.

LÄS MER: Kommunens besked: ”Riv – eller bli vräkt”