GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommun för kommun: Så många barn lever i fattigdom där du bor

I december släppte Rädda Barnen sin nationella barnfattigdomsrapport, där de tittat på hur många barn i alla Sveriges kommuner som drabbas av barnfattigdom. KalmarPosten har gjort en sammanställning kommun för kommun i Kalmar län. Det visar sig att Mörbylånga kommun ligger bäst till, medans nästan 20 procent av barnen i Högsby lever under tuffa ekonomiska förhållanden.
Publicerad 25 december 2021
Genrefoto: Katja Kircher/Mostphotos
Genrefoto: Katja Kircher/Mostphotos

Årets rapport, som tagit fram och jämfört siffror mellan åren 2016 och 2019, visar att nästan 200 000 barn i Sverige levde i ekonomisk utsatthet för två år sedan, enligt Rädda Barnens mått för barnfattigdom i Sverige.

Den kommun i Kalmar län där flest barn lever i barnfattigdom procentuellt sett är Högsby, där hela 19,1 procent av alla barn i kommunen bor i familjer med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd. Lägst andel barn som lever i barnfattigdom är det i Mörbylånga kommun där 3,9 procent har sämre ekonomiska förutsättningar än de andra barnfamiljerna i kommunen.

Kalmar kommun ligger också lågt på 5,5 procent, medan Emmaboda ligger högt på 15,6 procent. I Hultsfred har barnfattigdomen ökat med 3,4 procent mellan 2016 och 2019. Se all statistik för hela länet i faktarutan nedan.

– Vi har i tidigare rapporter visat att de ekonomiska klyftorna i Sverige ökar. De allra fattigaste barnfamiljerna halkar efter alltmer, samtidigt som majoriteten har fått det allt bättre ställt. Coronapandemin riskerar att ytterligare förstärka denna tendens. Allt fler barnfamiljer, i synnerhet de med en ensamförsörjande förälder, har fått det svårare att betala sina räkningar, skriver Helena Thybell Generalsekreterare Rädda Barnen i rapporten.

Rädda Barnen har för femtonde gången genomfört studier som speglar förändringar i barns levnadsvillkor i Sverige. Det är viktigt att följa utvecklingen över tid för att få en fördjupad förståelse för hur samhällsutvecklingen påverkar barns välfärd. Den ekonomiska utsattheten är nästan fyra gånger så hög bland barn till ensamstående kvinnor jämfört med barn där föräldrar lever tillsammans. Den grupp där barnfattigdomen ökat mest är barn till ensamstående mammor med utländsk bakgrund som ökat från 42,1 till 49,5 procent.

– Barnfattigdomen ligger kvar på nästan samma nivå som tidigare. Det är fortfarande alltför många barn som inte har samma uppväxtvillkor som andra. Rapporten sätter dessa barn i fokus och uppmärksammar ett problem som behöver kraftfulla åtgärder för att förbättras. Alla barn i Sverige ska få växa upp med samma möjligheter, säger Maria Frisk, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram i ett pressmeddelande.

Andel barn 0-17 år i hushåll med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd efter rankning i landets kommuner 2019.

Kalmar

Totalt antal barn: 13971

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 766

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 5,5 procent

Mörbylånga

Totalt antal barn: 3245

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 127

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 3,9 procent

Borgholm

Totalt antal barn: 1619

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 170

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 10,5 procent

Nybro

Totalt antal barn: 4019

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 446

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 11,1 procent

Emmaboda

Totalt antal barn: 1801

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 281

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 15,6 procent

Mönsterås

Totalt antal barn: 2637

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 271

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 10,3 procent

Högsby

Totalt antal barn: 1200

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll:229

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 19,1 procent

Västervik

Totalt antal barn: 6699

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 576

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 8,6 procent

Oskarshamn

Totalt antal barn: 5447

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 447

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 8,2 procent

Vimmerby

Totalt antal barn: 3057

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 211

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 6,9 procent

Hultsfred

Totalt antal barn: 2804

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 461

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 16,4 procent

Torsås

Totalt antal barn: 1328

Antal barn i ekonomisk utsatta hushåll: 110

Andel barn (%) i ekonomiskt utsatta hushåll: 8,3 procent

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.