unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

 1. Nyheterarrow-down
 2. Avdelningararrow-down
 3. E-tidning
 4. Söksearch
 1. Tjänsterarrow-down
 2. Annonseraarrow-down
 3. Tipsa oss!

Kommunerna stänger tillfälligt flera verksamheter

Utvecklingen har de senaste veckorna har gått åt fel håll och Covid-19 har fortsatt spridas i rask takt. Under tisdagen infördes nya skärpta råd för Kalmar län, som gäller från och med i dag, 10 november. Nu inför även kommunerna ett flertal olika åtgärder för att minska spridningen.
Foto: Kalle Blake

På tisdagens presskonferens medverkade bland annat landshövding Peter Sandwall. Han meddelande länsstyrelsens och kommunernas hållning under den rådande situationen.

– Enskilda kommuner ansvarar för sina verksamheter men tillsammans har vi kommit överens om en gemensam hållning. Idrottshallar, öppna förskolor och museer stängs för fysiska besök. Bibliotek och fritidsgårdar stängs. Besked med detaljer ges av de enskilda kommunerna, säger landshövding Peter Sandwall.

Exempelvis införs följande åtgärder i Kalmar kommun, men en liknande hållning kommer även från andra kommuner i länet:

 1. 1
  Idrottsanläggningar inne och ute stänger. Undantag: föreningsdriven träning för barn födda 2005 eller senare och anläggningar för yrkesmässig idrott
 2. 2
  Badhus stänger för allmänheten. Lokal anpassning för medicinskt motiverad träning och simundervisning för barn födda 2005 eller senare
 3. 3
  Bibliotek stänger som mötesplatser och hålls bara öppna för utlåning av böcker och andra medier
 4. 4
  Museer, konsthallar och annan besöksverksamhet stänger. Kalmar läns museum och Länsmusiken ställer in sin planerade verksamhet.
 5. 5
  Skolmatsalar håller öppet med anpassningar. Servering för allmänhet stängs
 6. 6
  Öppna förskolor stänger
 7. 7
  Fritidsgårdar stänger som mötesplatser eller anpassas
 8. 8
  Kulturskolor stänger för gruppaktiviteter. Digital verksamhet kan förekomma, även viss anpassad individuell undervisning för barn födda 2005 eller senare
 9. 9
  Vuxenskola och kunskapsnav genomför endast digital verksamhet
 10. 10
  Mötesplatser för unga erbjuder bara digital verksamhet. Undantag: barn födda 2005 eller senare, där andra aktiviteter kan vara möjliga efter lokal anpassning
 11. 11
  Mötesplatser för seniorer genomför endast digital verksamhet.

– Det kommer att komma en dag när vi kan häva de restriktionerna och vi ser fram emot den dagen, avrundar landshövding Peter Sandwall.

Just nu vårdas 15 patienter på sjukhus i länet för covid-19. Det är högt tryck på sjukvården och hög belastning. I helgen avled två personer i länet till följd av covid-19, och dödsfallen är de första på flera månader.

Läs mer