Konsumentverket: Tiotusentals svenskar har farliga flytvästar

Konsumentverket har utfört en marknadskontroll av flytvästar. Det resulterade i att uppblåsbara flytvästar från hela nio varumärken återkallades.
Publicerad 4 juli 2021
Foto: Mostphotos

År 2019 beslutade EU-kommisionen att uppblåsbara flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. Om gaspatronen har gängat ur blåser inte flytvästen upp när den hamnar i vatten och är då helt ur funktion. Konsumentverket genomförde 2020 en marknadskontroll för att se om de uppblåsbara flytvästarna på den svenska marknaden levde upp till de nya kraven. Det visade sig vara få västar som klarade kraven – endast en av tio granskade västar hade åtgärdats i enlighet med de nya kraven.

Det gjorde att de övriga nio varumärkena genomförde återkallelse av flytvästarna. Konsumentverket har därefter följt upp återkallelserna med företagen för att se hur många av de farliga västarna som inte har återlämnats. Enligt myndighetens bedömning har tiotusentals sålda västar inte åtgärdats och finns kvar i svenska hem.

– Det är otroligt viktigt att alla som har en uppblåsbar flytväst hemma undersöker om den har återkallats på grund av säkerhetsbrister. Om den är med på listan ska konsumenten ta kontakt med återförsäljaren och få den åtgärdad. Använd den inte innan det, säger Jonas Eriksson, utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket, i ett pressutskick.

På Konsumentverkets webbplats finns listan över flytvästar som återkallats hittills.

Fakta om uppblåsbara flytvästar

• Uppblåsbara flytvästar blåser upp med hjälp av en gaspatron.

• Västen ska ha en säkring som hindrar gaspatronen från att gänga ur.

• Om uppblåsningsanordning inte fungerar har inte västen någon flytkraft.

• Uppblåsbara flytvästar behöver underhållas för att fungera.

• Barn ska inte använda uppblåsbara flytvästar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.