Krislägesavtal aktiverat inom vården - det här är innebörden
Begäran berör anestesi- och intensivvårdskliniken vid länssjukhuset, och i första hand sjuksköterskor och undersköterskor.
Anledningen är det rekordhöga trycket på vården på grund av coronapandemins andra våg. På måndagen var 60 patienter inlagda för covid-19 vid länets sjukhus. Tio patienter vårdades på intensivvårdsavdelningen i Kalmar, varav nio i respirator.
I normalfallet har länssjukhuset sex-sju intensivvårdsplatser, beroende på vårdtyngd, men nu planeras en ökning till tolv platser - enbart för covid-sjuka.
– Region Kalmar län har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet. SKR och Sobona har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Kalmar län, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och i Sobonas föreningsstyrelse.
Så vad innebär krislägesavtalet?
– Ordinarie arbetstid utökas från 40 till 48 timmar per vecka, under max fyra veckor.
– Utöver ordinarie lön får berörd personal en krisersättning på 120 procent. Alltså totalt 220 procent av lönen per timme.
– Om någon arbetar extra utöver de utökade ordinarie arbetstiderna, så kallad nödfallsövertid, så får denne då 150 procent av lönen per timme.
Krislägesavtalet är ingen långsiktig lösning, utan finns till för att hantera en kris under en kortare tid.
Läs mer om krislägesavtal hos SKR och hos Sobona.
– Medarbetarnas vila och återhämtning måste säkerställas så att de orkar arbeta under de här tuffa förutsättningarna. Arbetsgivarna måste även fortsättningsvis parallellt jobba med att hitta alternativa lösningar för att förstärka bemanningen, säger Joakim Larsson.
Kalmar är nu den sjunde regionen i landet där krislägesavtalet har aktiverats. Övriga är Region Gävleborg, Västra Götalandsregionen, Region Jönköpings län, Region Skåne, Region Stockholm och Region Uppsala.