Kvilleken lever än – har fått knoppar

Kvilleken, en tusenårig ek vid Norra Kvill i Vimmerby kommun är Sveriges grövsta ek med en omkrets på hela 14 meter. Eken har haft en begränsad livskraft sedan 2012 och under åren 2014-2017 dog en stor del av trädet. Men än finns det lite kraft kvar i eken och Länsstyrelsen kan meddela att eken har fått knoppar på den lite större gren som ännu var i livet förra året.
Publicerad 20 maj 2021
Bild på Kvilleken tagen den 19 maj
Bild på Kvilleken tagen den 19 majFoto: Jerry Svensson, Länsstyrelsen

Sedan 2017 har nämligen den del av trädet som lever koncentrerats till den lite större gren nertill på trädet som sakta minskat i omfattning.

Under 2013-2014 gjorde Länsstyrelsen försök att rädda det gamla trädet, men försöken misslyckades. Det är ingen som vet hur länge eken kommer att finnas kvar i ett levande tillstånd. Länsstyrelsen har i ett samarbete med Skogsforsk räddat Kvillekens genetik genom att det finns ett antal föryngrade kopior från ympris som lever på ett lånat rotsystem med små ekplantor. Det pågår även ett försök att göra dessa kopior rotäkta, vilket betyder att man få genetiska kopior av Kvilleken att slå rot utan ett lånade rotsystem. Det projektet beräknas fortsätta ytterligare något år meddelar Länsstyrelsen.

Foto: Jerry Svensson, Länsstyrelsen
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.