Kvinnojouren Kalmar: ”Antalet stödsamtal ligger högt i år”

Allt fler är i behov av stöd från Kvinnojouren Kalmar. Nu vill de nå ut till fler, och framförallt en yngre målgrupp, genom sin nya chattfunktion på sajten.
Publicerad 5 juli 2020
Kvinnojouren Kalmars ordförande Pernilla + Illustration Äkta kärlek.
Kvinnojouren Kalmars ordförande Pernilla + Illustration Äkta kärlek.Foto: Privat

Kvinnojouren Kalmar har startat en ny chattfunktion som nu varit i bruk i ungefär en månad. Den är bemannad med volontärer som har gått 10 veckors grundutbildning hos kvinnojouren.

– Vi som svarar i chatten är både yngre och äldre, med olika typer av livsbakgrund och yrkeskunskaper. Chatten är ett komplement till att ringa eller mejla till oss, för vi vill nå ännu fler i dessa tider. Framförallt yngre personer vet vi är intresserade av att chatta istället för att ringa, berättar Kvinnojouren Kalmars ordförande Pernilla.

Den huvudsakliga målgruppen för chatten är våldsutsatta unga, men alla är välkomna att höra av sig med frågor som rör våld i nära relationer.

– Unga mår allt sämre och blir mer utsatta. Det kan handla om våld i hemmet, från den man är tillsammans med, eller från föräldrar. Kvinnojouren hanterar i första hand våld i nära relation men vi har mycket kontakt med andra organisationer, som vi kan slussa vidare till. De kan exempelvis vara mer specificerade på sexuellt våld från okända personer eller incest. Vi slussar också vidare till sjukvården vid behov, säger Pernilla.

Förutom att chatta man kan vid behov komma till Kvinnojouren i Kalmar för ett kostnadsfritt samtal. Numera sker de mestadels utomhus på en avskild plats. Stödsamtalen kan också hållas via telefon. Upptagningsområdet är hela södra Kalmar län, från kommunerna Kalmar, Högsby, Oskarshamn, Nybro, Emmaboda, Torsås, Mönsterås, Mörbylånga och Borgholm.

Har samtalen till er ökat nu under pandemin?

– Chatten är så ny så det är svårt att säga något hur det ser ut där än så länge. Men vi märker framförallt att antalet stödsamtal ligger högt i år. Det har faktiskt legat högt från början av detta året, redan innan coronatiden. Så det har inte blivit mindre, säger Pernilla.

Något som de också är i ständigt behov av är nya stödmedlemmar för att ännu bättre kunna söka ekonomiskt stöd. Det kostar 150 kronor om året att vara stödmedlem och varje medlem är viktig för organisationen.

– Fler stödmedlemmar och volontärer välkomnar vi verkligen. Ju fler medlemmar vi har desto bättre. Vi söker även medel för att kunna bli fler på personalsidan och vi behöver fler boendeplatser.

Bild från Kvinnojouren i Kalmar.
Bild från Kvinnojouren i Kalmar.Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.