Annons

Kvinnorna i Kalmar län slutar få betalt vid klockan 16.26

I Kalmar län jobbar kvinnor gratis efter klockan 16.26, men männen får betalt fram till 17.00. Uträkningen utgår från SCB:s statistik om den genomsnittliga löneskillnaden på 7 procent, som översatts till timmar och minuter av en arbetsdag.
Publicerad 24 februari 2022 • Uppdaterad 25 februari 2022
Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby. Foto: Pressfoto/Sveriges Kvinnolobby
Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby. Foto: Pressfoto/Sveriges Kvinnolobby

Nya siffror som SCB tagit fram åt Lön hela dagen visar att löneskillnaden i Sverige är 9,8 procent. Det innebär att kvinnorna i Sverige slutar få betalt vid klockan 16.13. Runt om i landet varierar dock tiden som kvinnor arbetar gratis mellan 24 till 93 minuter. Den årliga uträkningen görs av Lön hela dagen och offentliggjordes under torsdagen.

I Kalmar kommun slutar kvinnor exempelvis få betalt vid 16.04 och i Emmaboda kommun arbetar kvinnor obetalt efter klockan 16.09, enligt statistiken.

Källa: SCB/Lön hela dagen
Källa: SCB/Lön hela dagen
Annons

Fackförbund, politiska kvinnoförbund och kvinnoorganisationer har gått tillsammans i rörelsen Lön hela dagen, som tillsammans representerar över en miljon svenskar.

När rörelsen bildades 2012 fick kvinnor bara betalt till klockan 15.51. Löneskillnaden har därmed minskat med 22 minuter på 10 år, och en viktig orsak till det är att kvinnor blivit mer välutbildade. I dag har över hälften av alla kvinnor i Sverige eftergymnasial utbildning jämfört med knappt 40 procent av männen. Trots det tjänar kvinnor 3 700 kronor mindre i månaden och 44 400 kronor mindre om året än de lägre utbildade männen.

– Det är orättvist och ohållbart att kvinnor fortsätter att få lägre lön än män för lika och likvärdigt arbete. Nu krävs politiska åtgärder och jämställda kollektivavtal som ger kvinnor löner som går att leva på och som sluter lönegapet för gott, säger Clara Berglund i ett pressmeddelande. Hon är generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är initiativtagare till samarbetet.

För att öka takten ställer 16.13-rörelsen fyra gemensamma krav:

Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer.

Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.

Jämställd föräldraförsäkring.

Ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons