Annons

Låg andel patienter med trycksår i länet: ”Målet är naturligtvis att ingen ska drabbas”

Tio patienter på länets tre sjukhus hade vid mättillfället trycksår som uppkommit under sjukhustiden. Men Region Kalmar län ligger en bra bit under rikssnittet när det gäller trycksår som uppstått på sjukhus.
Publicerad 2 november 2023
Länssjukhuset i Kalmar
Länssjukhuset i KalmarFoto: Agnes Aronsson

Den 13 september genomfördes en nationell mätning av patienter som låg inne på sjukhus med trycksår. Mätningen visade att Region Kalmar län hade en låg andel trycksår bland sina patienter. På länets sjukhus hade totalt 6,8 procent av patienterna tryckskador eller trycksår. Motsvarande resultat sett till hela Sverige var 13,7 procent. Siffrorna innefattar både trycksår som uppstått på sjukhus och trycksår patienten hade vid ankomst till sjukhus.

När det gäller trycksår som specifikt uppkommit på sjukhus var siffran 3,1 procent i länet, jämfört med rikssiffran 10,3 procent. 16 av 21 regioner deltog i årets mätning.

Annons

– Antalet patienter som fått trycksår under sjukhusvistelsen fortsätter att ligga på en stabilt låg nivå. Medarbetarna på avdelningarna är duktiga på att aktivt arbeta förebyggande och att dokumentera hud- och riskbedömningar vid ankomst. Målet är naturligtvis att ingen ska drabbas av trycksår eller tryckskador när de ligger inlagda på sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

De senaste åren har fem till tio patienter haft trycksår på mätdagen som de fått på sjukhusen. Det kan jämföras med perioden 2008 till 2010 då 35 till 50 personer hade trycksår på mätdagen.

Det förebyggande arbetet innebär bland annat att hud- och riskbedömning ska genomföras och dokumenteras snarast vid ankomst till sjukhus, att madrasser anpassas, att hälavlastning används och att patienten regelbundet vänds efter schema.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons