Annons

Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på skadegörande lodjur

Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat om skyddsjakt på ett skadegörande lodjur i Västerviks kommun.
Publicerad 19 september 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Tre angrepp av lodjur har skett på en fårbesättning norr om Edsbruk i Kalmar län under perioden 11 juni -17 september. Därtill har ett angrepp skett sju kilometer norrut i Östergötlands län i juni månad. Vid samtliga angrepp ska ett lamm ha dödats och angreppen har skett innanför tvåtrådiga elstängsel, samt innanför fårnät kombinerat med en eltråd.

Länsstyrelsen har besiktigat alla angrepp och de har konstaterats vara gjorda av lodjur. Nu har man beslutat om skyddsjakt på lodjuret. Vidare berättar länsstyrelsen att skadeförebyggande akutåtgärder har genomförts. Det handlar delvis om förflyttningar av djur, installning samt uppsättning av lapptyg.

Annons

– Utifrån att angreppen har skett inom ett avgränsat område under en begränsad tidsperiod, bedömer vi att det troligtvis rör sig om samma individ och att skyddsjakt är det enda alternativet, säger enhetschef Fredrik Ustrup, i ett pressmeddelande.

Jakten kommer att bedrivas av jägare utsedda av länsstyrelsen och beslutet gäller till och med den 31 oktober.

”Att tillåta skyddsjakt på ett skadegörande lodjur påverkar inte lodjursstammens bevarandestatus i Kalmar län eller Sverige”, avslutar länsstyrelsen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons