Annons

Länsstyrelsen höll i föreläsning om länets ortsnamn och dialekter

Under tisdagen hölls för 21:a gången det årliga kulturarvsseminariet. Årets tema fokuserade på ortsnamn och dialekter i Kalmar län.
Publicerad 12 november 2023
Ola Svensson, ortsnamnsutredare på Lantmäteriet.
Ola Svensson, ortsnamnsutredare på Lantmäteriet.Foto: Rebecka Egfors, Kalmar läns museum

Kulturarvsseminariet hölls i år i Oskarshamn och arrangerades av Kalmar läns museum och länsstyrelsen i Kalmar län.

Årets tema fokuserade på Kalmar läns många ortsnamn och dialekter där flera föreläsningar hölls om ämnet. Föreläsningarna berörde varför platser och orter heter som de gör och varför man uttalar och benämner saker och företeelser på olika sätt.

Annons

Bland föreläsarna fanns Ola Svensson, ortsnamnsutredare på Lantmäteriet som berättade om principerna bakom statlig ortsnamnsvård.

Roger Källström, docent i nordiska språk och Hans Petersson, språkutbildad logistiker, avslutade dagen med att belysa några särdrag i ordförråd, uttal och grammatik hos dialekten i Västervik och hur den lät på 50- och 60-talet. Är västervikska Sveriges fulaste dialekt frågade de publiken och bjöd på sitt eget västervikska uttal.

I den rekordstora publiken i Oskarshamn fanns många från hembygdsföreningarna runt om i länet.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons