1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Länsstyrelsen Kalmar läns uppmaning: Använd inte åvattnet

Flödena i länets vattendrag är långt under det normala för årstiden.
Foto: Mostphotos

En varm period med väldigt lite nederbörd har börjat påverka växt- och djurlivet i länets åar, meddelar Länsstyrelsen Kalmar län. De uppmanar därför alla att inte använda åvatten för att vattna exempelvis fält, trädgårdar och fotbollsplaner. Det är inte tillåtet att pumpa upp vatten ur ett vattendrag när det finns risk för skada på naturmiljön.

Det vatten som fortfarande rinner fram behövs för att växt- och djurlivet i vattendragen ska klara sig. Det regn som faktiskt har kommit tas upp av växtligheten, vilket medför att länets sjöar och vattendrag inte får något stort tillskott av vatten.

Det är inte bara länets små vattendrag har låga till mycket låga flöden, utan även de större vattendragen som Alsterån och Emån har låga flöden. Respektive kommun bestämmer vad som gäller med vatten från kommunalt ledningsnät och länsstyrelsen ber allmänheten att respektera de kommunala bevattningsförbuden.

Läs mer

Nyheter

Video visar misshandel av djur: ”Ren och skär dödsångest”

En inspelning som organisationen Djurrättsalliansen filmat vid en av Sveriges största äggproducenter, ett företag i Kalmar län, visar bland annat hur en höna med kläms i en dörr med full kraft.

Nöje

Aldestam fixar kräftskiva: ”Blir mest exklusiva i mannaminne”

Efter inställda middagen – partyfixaren löser privat fest.

Nyheter

Färre företag får coronastöd i Kalmar län än i andra regioner

Det går fortfarande att ansöka om omställningsstöd. 105 företag i Kalmar län har hittills fått dela på nästan fem miljoner kronor. Men Kalmar län är i botten av listan.

Nyheter

Video: Så gör du egen glass – med bara tre ingredienser

Du behöver varken glassmaskin eller vara en stjärna i köket för att lyckas men denna enkla, men väldigt goda glass! Den görs nämligen på bara tre ingredienser.

Öland

JUST NU: Misstänkta Bödarånare släppta

Under tisdagseftermiddagen meddelade åklagaren Kjell Jannesson att de båda misstänkta släpptes vid 14-tiden.

Nyheter

Antalet nya företag ökade i juli

Allt fler väljer att starta eget företag. Under juli månad gick antalet nyregistrerade företag i Kalmar län upp.