1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Länsstyrelsens råd: Så undviker du smitta mellan djur och människor

Det är viktigt att vi skyddar både oss själva och djuren från smitta.
Genrefoto.
Foto: Mostphotos

Den här sommaren är inte som andra med tanke på det rådande pandemiläget. Många kommer att göra utflykt med picknick, besöka vandringsleder, gårdar, naturum och naturreservat i Sverige för att få miljöombyte och nya upplevelser. Det innebär också att man rör sig i miljöer där det finns djur, och även om det inte handlar om Covid-19 så finns det risk för andra smittor.

Med kunskap och några enkla råd från Länsstyrelsen Kalmar län kan man undvika att själva drabbas av magplågor som ehec – och även bidra till att hålla afrikansk svinpest borta från Sverige.

– Barn, och framför allt yngre barn, är känsligare för ehec-bakterien än vuxna och löper större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas. Dessutom stoppar de oftare händer och saker i munnen vilket ökar risken för smitta. God handhygien vid kontakt med djur och deras närmiljö är viktigt för att minska risken för att smittas, säger Mariann Dahlquist på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Ehec är en typ av bakterier som kan finnas i tarmen hos friska idisslare som nötkreatur, får och getter. Människor kan smittas av ehec både via livsmedel som inte är rena och vid kontakt med djur eller deras närmiljö.

Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen sprider sig i Europa, och det är viktigt att se till så att matrester, exempelvis charkuterier som innehåller virus, inte hamnar i naturen eller ges som mat till grisar.

– Ett utbrott av afrikansk svinpest skulle innebära omfattande, negativa konsekvenser både för svensk grisnäring och för jakt och friluftsliv. Det finns inget vaccin mot afrikansk svinpest och därför är det mycket viktigt att arbeta för att inte få in sjukdomen i Sverige. För att kunna agera snabbt om smittan ändå skulle komma hit är det viktigt att alla hjälper till med att rapportera in misstänkta fall bland vildsvin och tamgrisar, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Några enkla råd för att undvika smitta:
Tvätta händerna noga med tvål och vatten vid kontakt med djur
Ha inte picknick i betesmarker där det går djur
Tvätta händerna innan måltider och hjälp de yngre barnen med handtvätten
Bada inte där betesdjur kan gå ner i vattnet
Ehec-bakterien försvinner vid upphettning, så drick gårdens mjölk bara om den är värmebehandlad, exempelvis pastöriserad
Källa: Länsstyrelsen Kalmar län

Läs mer

Öland

Nu mäts badtemperaturen på Ölands östra sida

Mörbylånga kommun utökar sin service med badtemperaturerna.

Nyheter

Regionen polisanmäler misstänkt dataintrång

Region Kalmar län har gjort en polisanmälan mot en medarbetare.

Kalmar

Två tjänstemän i Kalmar hotades till livet i går

Under onsdagen anmäldes två fall av hot eller förgripelse mot tjänsteman till polisen.

Nyheter

Covid-19: Få positiva självtester i länet

1423 självtester har analyserats i länet, och enbart 82 av dem har varit positiva.

Öland

Så genomförs Victorialoppet i år

Den 40-åriga traditionen Victorialoppet genomförs virtuellt i år, på grund av den rådande pandemin. Det innebär att alla som vill genomföra loppet har möjlighet att göra det mellan 10 juli och 15 juli, var som helst i världen.

Nyheter

Video: Här är dagens coronanyheter

I videon kan du ta del av dagens coronanyheter från Sverige och världen.