Länsstyrelsens uppmaning: Använd inte åvatten för bevattning

Torkan håller i sig och flödena i länets vattendrag är nu långt under det normala.
Publicerad 20 augusti 2020
Foto: Ulla Karlsson/Mostphotos

Länsstyrelsen Kalmar län går nu ut med en uppmaning till alla om att inte använda åvatten för att vattna exempelvis fält, trädgårdar och fotbollsplaner. Det vatten som fortfarande rinner fram behövs för att växt- och djurlivet i vattendragen ska klara sig.

– En lång period med lite nederbörd gör att vattenflödena i länets små och stora vattendrag är långt under det normala för årstiden. Även om det lokalt har kommit regn så tar växtligheten upp mycket av vattnet vilket medför att länets sjöar och vattendrag inte får något stort tillskott av vatten, säger tillförordnad enhetschef Carina Pålsson på Vattenenheten i ett pressmeddelande.

Vid dagens låga vattenföring kan varje större vattenuttag orsaka skada, men även många små uttag kan sammanlagt skada växt- och djurlivet i åarna, menar Länsstyrelsen .

Gällande vatten från kommunalt ledningsnät är det respektive kommun som bestämmer vad som gäller. Länsstyrelsen uppmanar ändå alla att vara sparsamma med det vatten som finns, oberoende var det kommer ifrån, så som åar, egen brunn eller kommunalt ledningsnät.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.