GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lex Maria-anmälan efter miss inom Folktandvården

Tandvårdschefen vid Folktandvården i Kalmar län har gjort en anmälan enligt lex Maria efter ett diagnostiskt fel.
Publicerad 18 juli 2022
Genrefoto: Michael Erhardsson/Mostphotos
Genrefoto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Fallet gäller hörntänder i överkäken som missats på en 18-årig patient. Patienten kom till en tandvårdsklinik i länet från en annan vårdgivare för att göra en undersökning. Vid undersökningen, som utfördes 2021, missades att diagnostisera kvarvarande permanenta hörntänder i käkbenet.

Sedan en tid tillbaka har rutinerna uppdaterats där kontroll av permanenta tandanlag säkerställs vid 9-12-årsåldern, men eftersom patienten kom till kliniken som 18-åring missades detta.

En anmälan enligt lex Maria görs om en patient råkat ut för en allvarlig vårdskada eller riskerat att råka ut för en. Vid en lex Maria-anmälan gör verksamheten en noggrann internutredning kring det inträffade. Sedan granskar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utredningen och bedömer om de planerade åtgärderna uppfyller kraven på hög patientsäkerhet.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.