Annons

Linnéstipendiet delas ut till forskning om minskning av fiskpopulationer

Emil Fridolfsson får ta emot Linnéstipendiet för sin forskning om sambandet mellan tiamin och minskning av fiskpopulationer.
– Biologisk mångfald är verkligen en förutsättning för vårt liv på jorden. En hälsosam fiskpopulation är betydelsefull för vår ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhet, säger Magnus P Wåhlin (MP), ordförande i Växjö kommuns hållbarhetsutskott, i ett pressmeddelande.
Publicerad 14 januari 2021
Emil Fridolfsson, årets mottagare av Linnéstipendiet.Foto: Foto: Linnéuniversitetet

Forskningen görs bland annat genom att kvantifiera nivåerna av nedbrytningsenzymet tiaminas och koppla det till sammansättningen av tarmfloran hos dessa fiskarter.

– Resultatet av Emils forskning kan ge viktig kunskap för oss i Kalmar om Östersjöns fiskhälsa och på så vis kan vi jobba vidare för framtida åtgärder och insatser, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

Annons

– Genom att kvantifiera nivåerna av det livsviktiga vitaminet tiamin i vanliga fiskarter och varför fiskpopulationen minskar sätter Emil Fridolfssons forskning fingret på en viktig fråga för Östersjön och insjöarnas ekosystem, avslutar Peter Aronsson, rektor för Linnéuniversitetet.

Ur juryns motivering:

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Därför behövs mer forskning kring våra ekosystem och Emil Fridolfsson aktualiserar en aktuell fråga för Östersjöns och insjöarnas ekosystem.

I vår region har vi unika, anrika och viktiga lax- och havsöringsfisken i Mörrumsån och Emån och till dessa platser kommer turister från hela världen. En hälsosam fiskpopulation är betydelsefull för samtliga delar av hållbar utveckling.

Resultatet kommer att ge viktig kunskap som kan komplettera helhetsbilden och täppa till kunskapsluckor kring Östersjöns fiskhälsa för framtida åtgärder och insatser till branscher och myndigheter. Kunskap sätts i rörelse för en hållbar samhällsutveckling.

Det fysiska priset bestående av en glaspjäs och en plakett delas ut till vinnaren under nästa akademiska högtid som sker i januari 2022. Forskningsstipendiet betalas ut under 2021.

Juryn bestod av:

Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande, Kalmar kommun

Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande, Växjö kommun

Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet

Jane Wågsäter, Länsförsäkringar

Kristina Altner, enhetschef hållbarhet Södra

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons