Linnéstipendiet delas ut till forskning om minskning av fiskpopulationer
Forskningen görs bland annat genom att kvantifiera nivåerna av nedbrytningsenzymet tiaminas och koppla det till sammansättningen av tarmfloran hos dessa fiskarter.
– Resultatet av Emils forskning kan ge viktig kunskap för oss i Kalmar om Östersjöns fiskhälsa och på så vis kan vi jobba vidare för framtida åtgärder och insatser, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.
– Genom att kvantifiera nivåerna av det livsviktiga vitaminet tiamin i vanliga fiskarter och varför fiskpopulationen minskar sätter Emil Fridolfssons forskning fingret på en viktig fråga för Östersjön och insjöarnas ekosystem, avslutar Peter Aronsson, rektor för Linnéuniversitetet.
Ur juryns motivering:
Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Därför behövs mer forskning kring våra ekosystem och Emil Fridolfsson aktualiserar en aktuell fråga för Östersjöns och insjöarnas ekosystem.
I vår region har vi unika, anrika och viktiga lax- och havsöringsfisken i Mörrumsån och Emån och till dessa platser kommer turister från hela världen. En hälsosam fiskpopulation är betydelsefull för samtliga delar av hållbar utveckling.
Resultatet kommer att ge viktig kunskap som kan komplettera helhetsbilden och täppa till kunskapsluckor kring Östersjöns fiskhälsa för framtida åtgärder och insatser till branscher och myndigheter. Kunskap sätts i rörelse för en hållbar samhällsutveckling.
Det fysiska priset bestående av en glaspjäs och en plakett delas ut till vinnaren under nästa akademiska högtid som sker i januari 2022. Forskningsstipendiet betalas ut under 2021.
Juryn bestod av:
Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande, Kalmar kommun
Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande, Växjö kommun
Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet
Jane Wågsäter, Länsförsäkringar
Kristina Altner, enhetschef hållbarhet Södra