LISTA: Här är nio husmorstips mot förkylningar

Nu i förkylnings och vab-tider kan det vara läge att testa på ett och annat husmorsknep för att slippa förkylningen eller bli av med halsont, snuva och hosta. En del av dem har visat sig vara riktig effektiva, enligt vetenskapliga studier.
Publicerad 11 september 2020
Foto: Bildkoll, Dmitrii Melnikov, Mostphotos

Bara för att det pågår en pandemi betyder inte det att de vanliga förkylningarna och influensorna inte existerar samtidigt. Men snuva, ont i halsen och hosta klarar vi oss helst utan. Det finns en rad mer eller mindre påhittiga husmorskurer som sägs hjälpa till på traven mot ett snabbt tillfrisknande, eller helt enkelt verka förebyggande så man slipper bli sjuk överhuvudtaget.

För att din kropp ska ha energi till att kunna läka ut infektionen som du har i halsen är det viktigt att du vilar och inte anstränger dig i form av träning eller liknande.

Här listar vi en rad husmorskurer. Om de funkar eller inte återstår att se:

1. En del väljer att gurgla saltvatten. Det verkar som om det inte bara är en skröna, utan att det faktiskt kan hjälpa. New York Times har skrivit om en slumpmässig studie utförd på 400 frivilliga, där en testgrupp fick gurgla saltlösning tre gånger om dagen i 60 dagar. Studien visade att de som hade gurglat saltvatten löpte 40 procent mindre risk att drabbas av infektioner i de över luftvägarna mot de som inte hade gurglat. De i saltvattengruppen som drabbades av en förkylning fick lindrigare symtom jämfört med den andra gruppen.

2. Ont i halsen sägs kunna lindras genom ett hemgjort te på hett vatten och 2 matskedar färsk eller 1 matsked torkade salviablad. Teet ska stå och dra i 10 till 15 minuter, vattnet ska sedan silas och drickas. Inom två timmar lindras halsbesvären, enligt en studie i European Journal of Medical Research.

3. Skiva lök och lägg i en bunke tillsammans med kokande vatten. Ställ sedan bunken i sovrummet och behåll den där under natten när du sover. Det luktar inte gott, men ångorna sägs lindra besvär med hosta.

4. För att stärka kroppens försvar kan du äta en hälsomix på vitlök, ingefära, citron och morot. Det är ganska starkt för magen men kan hjälpa för att bli kvitt förkylning och halsont, enligt traditionella hälsotips. Det finns dock få vetenskapliga bevis på att detta skulle funka, men en studie visar faktiskt att de som dagligen åt vitlök inte blev förkylda lika ofta som de som inte åt det. Om det stämmer eller ej är upp till var och en att testa.

5. Varma drycker, te och soppa uppskattas av många i förkylningstider. Det känns lindrande för halsen och går att kombinera i all oändlighet i olika smaker. Du kanske kan hjälpa med citron i ditt te?

6. Varför inte testa att göra egen nässpray, genom en koksaltlösning? Det som behövs är 5 dl uppkokat vatten och 1 tesked vanligt bordssalt. Blandningen ska röras om tills saltet har löst upp sig, och då är nässprayen färdig. I övrigt behövs en nässköljningskanna, som förslagsvis inhandlas i förväg så att du inte behöver ge dig ut i någon affär när du är sjuk. Din egna nässpray sägs spola bakterier, slem och snor ur näsan, men använd den inte när vattnet är för varmt.

7. Honung i en kopp med varmt vatten är en beprövad huskur vid halsont. Det finns en studie som visar på positiva effekter, så det kanske inte är så dumt att ha en burk honung hemma i skafferiet.

8. Glass är förmodligen den mest omtyckta huskuren hos alla barn (och vuxna). Vem vill inte höra att de får och kanske till och med bör äta glass när de är sjuka? Glass innehåller inga mirakelingredienser, men det svalkar en ond hals.

9. I videon kan du ta del av ännu ett tips, en dunderglass mot halsont:

Källor: happygreen.se, halsont.se och traditionella husmorskurer och skrönor, bland annat.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.