GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

LISTA: Länets bästa småhuskommun ligger på Öland

När Sveriges bästa småhuskommuner utses är det Borgholms kommun som toppar listan i länet. Det framgår av en mätning som Villaägarnas Riksförbund tagit fram.
– Listans vinnare är kommuner som gör medvetna och långsiktiga satsningar för att bejaka en stark efterfrågan på småhus, säger Villaägarnas samhällspolitiska expert Jonathan Lindgren, i ett pressutskick.
Publicerad 16 januari 2023
Gata i Borgholm.
Gata i Borgholm.Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

Förbundet utgår från viktiga parametrar för en attraktiv boendemiljö. Villaägarnas mätningar visar att det finns två mycket starka småhuskommuner i länet och det är Borgholm och Mörbylånga. Ölandskommunernas utveckling kan misstänkas vara kopplat till en tillväxt av främst fritidsboenden.

”För Kalmar län toppas listan av Borgholm som tillsammans med Mörbylånga står starkt i indexet. Där Mörbylånga har en hög planerad småhustillväxt är Borgholms inte lika ambitiös. I Borgholm färdigställs dock betydligt fler småhus än vad som planeras. En liknande dynamisk utveckling syns i Vimmerby”, står det i ett pressmeddelande.

Vidare menar man att Kalmar län generellt missgynnas i undersökningen på grund att kommunerna är belägna i elområde 3 och fyra med höga elpriser. Det är nämligen så att Högsby kommun har högst driftskostnader i landet.

Samtidigt är det tungt för företag som bygger småhus på grund av det ekonomiska läget. I flertalet kommuner i länet är det inte lönsamt att uppföra småhus, vilket gör det svårare att få lån på banken för husbygge.

– Vi ser i undersökningen att längtan efter den form av boende man önskar ofta överträffar kommunens planering, såväl som rationella och ekonomiska kalkyler. Villadrömmen i sig kan göra en kommun attraktiv för nya innevånare, avslutar Jonathan Lindgren.

Älvdalen utses för andra året i rad till bästa småhuskommun i kategorin landsbygdskommun, Lekeberg toppar listan av storstads- och pendlingskommuner kommuner

Länets bästa småhuskommune 2022
Länets bästa småhuskommune 2022Foto: Villaägarnas riksförbund
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.