Annons

LNU-forskare släpper rapporter om de nordiska ländernas säkerhetspolitiska vägval

Douglas Brommesson, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, har varit med och skrivit fyra rapporter som nyligen släppts. I rapporterna dras slutsatsen att det både finns likheter och skillnader i de vägval som Sverige, Finland, Danmark och Norge har gjort inom utrikes- och säkerhetspolitik de senaste åren.
Publicerad 4 juni 2022
Norges, Finlands och Sveriges flaggor. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

I rapporterna har man fokuserat tiden från kriget i Georgien 2008 fram över Rysslands invasion av Ukraina i år.

– Det som sticker ut är att den nordiska dimensionen har haft så olika stor betydelse för de olika länderna. Trots att de nordiska länderna ofta beskrivs som så lika, har de gjort olika vägval inom utrikes- och säkerhetspolitik. Men nu, när säkerheten är satt under press, närmar de sig varandra i sina säkerhetspolitiska vägval, säger Douglas Brommesson i ett pressmeddelande.

Annons

Det är tillsammans med Ann-Marie Ekengren vid Göteborgs universitet och Anna Michalski vid Uppsala universitet som han har skrivit fyra korta rapporter, så kallade policy briefs. Rapporterna är publicerade av Utrikespolitiska institutet (UI) och är just nu högaktuella, med tanke på hur snabbt Rysslands invasion av Ukraina har förändrat världsläget. Rapporterna riktar sig till beslutsfattare, andra forskare och till de från allmänheten som är intresserade.

I rapporterna studerar forskarna de utmaningar som de nordiska staterna ställs inför när det handlar om att balansera sina normativa liberala ideal mot behovet av militär säkerhet.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons