Lokala aktörer inom gastronomi prisades på slottet
Smålands och Ölands Gastronomiska akademi ut sitt stora pris samt diplom i sex kategorier. Akademiens Stora pris gick till Eva Gustavsson, Håks hård i Beteby på Öland. Motiveringen löd:
”För sitt kunniga och kvalitetsmedvetna arbeta som vinproducent på södra Öland. Sedan starten år 2001 har varumärket ”Under Ölands Sol” skapats och odlingarna vuxit. Nu består de av cirka 4 000 vinstockar.
Mottagare av diplom i följande kategorier:
Mat & Design: Maria Malmström, Stora Frö, Öland
Den offentliga måltiden: Jens Konradsson och Christian Persson med organisationen Visir i Kalmar
Destinations- och landsbygdsutveckling genom måltidsupplevelse: Magnus och Sara Nyman, Wallby Säteri, Vetlanda
Främjande av lokal förädling och konsumtion: Eva Gustavsson, Håks gård, Beteby, Mörbylånga, Öland
Främjande av lokal primärproduktion: Mikael Wik, Adelövs gård, Tranås
Yngre förmåga inom matkultur: Melker Jangmalm, Växjö
Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi har till uppgift att initiera, inspirera, utveckla och uppmärksamma de genuina gastronomiska värdena i Småland och på Öland. Det är en ideell och politisk obunden förening vars verksamhet syftar till att främja gastronomiska värden och entreprenörskap utifrån regionens kulturella traditioner.