Annons

Lokala grisbonden Jonas om Afrikanska svinpesten: ”Stora konsekvenser”

Sedan den Afrikanska svinpesten kom till Sverige har ett intensivt arbete pågått med att bekämpa smittan. I Kalmar län följer grisuppfödare utvecklingen och inväntar eventuella riktlinjer från Jordbruksverket och Länsstyrelsen Kalmar län.
Publicerad 9 september 2023
Karin och Jonas med en av sina grisar.
Karin och Jonas med en av sina grisar.Foto: Privat

Många grisproducenter runt om i landet är just nu oroliga att den Afrikanska svinpesten ska ta sig in i verksamheterna. Det första svenska fallet av pesten konstaterades i Västmanlands län tidigare i veckan. Hos den ekologiska gris- och växtodlingsgården Voxtorpsgården mellan Ljungbyholm och Söderåkra, stressar man inte upp sig på förhand, men känner för de som påverkas i Västmanland just nu.

– Vi lider med de drabbade i det området, säger Jonas Lundqvist som driver gården med sin fru Karin Lundqvist.

Annons

– Det är fler än bara svampplockare som blir påverkade. I första hand tänker man på att det kanske blir en inskränkt allemansrätt, men det är egentligen det lilla problemet. Det kan påverka verksamheter, skogsbolag och markägare. Man undrar hur länge detta ska pågå. Det kan ju fortgå i flera år och få större konsekvenser än de man först tänker på, säger Jonas Lundqvist.

Viruset som orsakar sjukdomen överlever länge i animaliska livsmedel. I kött, som exempelvis korv, överlever viruset även om köttet har frysts, torkats eller saltats. Det är därför förbjudet att mata tama grisar och vildsvin med matavfall. Man får inte ta med sig köttprodukter hem från ett område där svinpest förekommer.

Afrikansk svinpest drabbar inte människor eller andra djur. Viruset överförs däremot mellan levande djur och svinbesättningar, men det överförs även med kläder, bilar och redskap. Till helgen tar Voxtorpsgården emot besökare under Matrundan Kalmar län 2023, men är beredda på snabba beslut om det skulle komma restriktioner.

– Det kommer ju folk under helgen och tanken är att de ska få gå ut till grisarna. Vi följer utvecklingen, tar beslut efter de direktiv som kommer och följer reglerna, säger Jonas Lundqvist.

Hur skulle det påverka er om smittan kommer till Kalmar län?

– Vi får räkna med att ta de konsekvenserna och göra det som krävs och behövs. Våra grisar går ju ute och vi får se om vi kan fortsätta med det. För oss blir det rätt stora konsekvenser för att vi är KRAV-certifierade vilket kräver att grisarna ska gå ute under hela betessäsongen. Det påverkar mycket! Men vi är ett snabbfotat företag så vi får väl ändra om verksamheten vid behov. Det var aldrig en fråga om det skulle bryta ut i Sverige, utan när det skulle bryta ut.

Läs det senaste om den Afrikanska svinpesten här:

Så ska grishållare agera just nu enligt Länsstyrelsen Kalmar län:

• Mata inte grisar med matrester. Det är förbjudet på grund av risken för smittspridning.

• Se till att besökare i dina djurstallar använder skyddskläder och tvättar händerna då de går in i stallarna.

• Undvik om möjligt att föra in grovfoder till alla djur från områden där afrikansk svinpest förekommer.

• Om du köpt grovfoder eller halm från ett område där afrikansk svinpest förekommer och du hittar rester av djurkroppar i fodret som inte kan uteslutas vara från vildsvin ska du kontakta Jordbruksverkets djurhälsoenhet: foderdjurprodukter@jordbruksverket.se

• Rapportera fynd av sjuka eller självdöda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons