Annons

Mäklarens bästa råd för en lyckad bostadsaffär i höst

Det har länge varit säljarens marknad, men den senaste tiden har bostadsmarknaden påverkats av omvärldsfaktorer och gått in i en ny fas. Så hur ska du tänka nu, om du vill köpa eller sälja en bostad? Petter Hellström från Svensk Fastighetsförmedling Kalmar ger sina bästa tips för en lyckad bostadsaffär i höst.
Publicerad 1 november 2023
Mäklaren Petter Hellström.
Mäklaren Petter Hellström.Foto: Mattias Johansson/Maddoc Photography

– Till både säljare och köpare skulle jag vilja säga; hitta en mäklare som du känner förtroende för och som du vågar prata med, om hela din situation. Ju mer information vi får, desto mer kan vi använda vår expertis och ge dig rätt rådgivning i sälj- och köpläget.

Petters tips till säljare:

Välj mäklare med omsorg. Var noga med ditt mäklarval för att säkerställa att du får kontakt med någon som ger dig rätt råd och analyserar just din situation. Välj en engagerad mäklare som är beredd att göra det jobb som krävs. Det viktigaste är engagemanget och vilka verktyg mäklaren och företaget har i sin verktygslåda, sedan är det ett plus med lång erfarenhet. Mäklarfirman behöver ha stora och bra kontaktnät och veta vilka som är ute och söker bostad just nu. Att bara lägga ut en annons på Hemnet och hoppas på det bästa kanske inte är metoden i dagsläget. Det är även viktigt med ett snyggt och välformulerat material med fina bilder.

Annons

Ha en öppen dialog. Våga vara ärlig och tydlig i dialogen med mäklaren. På så sätt kan mäklaren göra rätt behovsanalys av just dig. Vad som är rätt råd varierar från kund till kund, och det beror självklart på varje kunds situation. För många är det helt avgörande att sälja sitt nuvarande boende innan man köper nytt. Har en kund ekonomiska möjligheter att köpa innan man har sålt är det fel av mig att råda den att göra det motsatta, till exempel. Dubbla boendekostnader kan för en familj vara en katastrof, medan det för en annan familj kan vara helt okej under en tid.

Var ute i god tid. Om du har möjlighet, börja samtalen med mäklaren tidigt så att mäklaren kan hjälpa till att skräddarsy upplägget. Ju mer brådskande försäljningen ska ske, desto svårare blir det.

Ha rätt förväntningar. Det är naturligtvis viktigt att ha rätt förväntningar på pris och rätt tankar kring utgångspris och slutpris. Lita på mäklarens erfarenhet och lyssna på den.

Petters tips till köpare:

Våga rådfråga. Gå på visningar och få en känsla av hur de olika mäklarna är. Våga ställ frågan om du kan få rådgivning. ”Så här ser min situation ut. Vad behöver jag tänka på? Vilka hus och lägenheter kan passa mig utefter min situation?” Våga ta det steget som köpare. Vi är inte bara någon som står i dörren med ett snyggt prospekt. Så ser inte marknaden ut. Vi gör också ett stort jobb för köparna i dag och nu får vi verkligen visa vad vi kan, det är härligt.

Se till helheten på bostaden. Det har varit en trend nu under den prisstegring som skett i samhället att titta på bostadens drift och underhållsbehov. Räntorna är en stor del av månadskostnaden, men driften blir också det. Där är det inte bara att titta på vad det är för värmesystem, utan att också titta på vad det är för faktiska kostnader kopplade till den specifika bostaden och exempelvis dess värmesystem. Våga fråga, sådant ska vi veta.

Bra dialog med banken. De allra flesta måste ha sin bank med sig på resan. I dialogen med banken är det viktigt att du vet vad du får köpa för, alltså att du har ett uppdaterat lånelöfte. Det är viktigt för oss när vi träffar en spekulant att veta att de faktiskt kan lägga bud, får köpa och komma i mål med försäljningen.

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons