Malin på äventyr från Panama till Mexico

För nio år sedan reste Malin Fredriksson från Kalmar till Sydamerika med researrangören ”Rosa Bussarna”. I januari 2020 var det dags igen, nu från Panama till Mexico. Malin hann precis avsluta sitt äventyr innan corona drabbade hela vår tillvaro. För KalmarPostens läsare delar hon nu med sig av sitt äventyr som bjuder på allt från glödande vulkaner och heta källor till paradisstränder, laguner och… hajsimning!
Publicerad 22 augusti 2020
Charlotte, Malin, André, Nora och Klaus-Heidi njuter i den varma källan i Arenal Costa Ricaprivat och vy över Atitlansjön. Panajachel, Guatemala.
Charlotte, Malin, André, Nora och Klaus-Heidi njuter i den varma källan i Arenal Costa Ricaprivat och vy över Atitlansjön. Panajachel, Guatemala.

Flyget från Arlanda lyfte 04.30 på morgonen. Efter mellanlandning i Amsterdam var Malin och hennes reskamrater på plats i Panama City, där deras fem veckor långa äventyr skulle ta sin början. Researrangörerna Rosa Bussarna är kända för sina äventyrsresor och signifikant rosafärgade bussar med övernattning på busstaket. Så reste Malin 2011.

– Men den här resan gick med en vanlig buss och varje övernattning skedde på ett enklare hotell eller liknande längs resvägen, berättar Malin som uppskattar fördelarna med resesättet som Rosa Bussarna erbjuder.

– Det är väldigt skönt att allt är förberett kring transport och boende när man kommer fram till en ny plats, det spar mycket tid, tycker hon. Det finns förslag på aktiviteter men du gör precis vad du vill. Det är inte så att alla går i en samlad grupp hela tiden i fem veckor.

Njuter av den vackra utsikten på Atitlansjön, Guatemala.
Njuter av den vackra utsikten på Atitlansjön, Guatemala.Foto: Privat

Resan gick från Panama City till Mexico under fem veckor och bjöd på allt från storstadspuls med skyskrapor, till djungelfärder med zipline, ridturer och segelflyg över laguner. För Malin, som för många blivit ett välkänt ansikte genom sina insatser i Kalmar med diverse simarrangemang och egna meriter inom simningen, var det snarare paradisstränder och laguner som lockade, snarare än diverse turistattraktioner och folkmyller.

– Jag har ju en förkärlek till vatten så vattenfall, laguner, vulkansjöar, undervattensgrottor, kratrar och paradisstränder, är sånt jag tycker bäst om att få uppleva.

Malin berättar också att maten blev bättre ju längre resan pågick.

– Under de första veckorna var det mycket ris, bönor, papaya och matbananer, hela tiden, varje dag, så man va lite trött på det. Även om det ibland serverades med en god fisk. Gillar man det så är det himmelriket, men för mig var maten ingen upplevelse förrän vi kom till Guatemala och Mexiko.

Malin och så gott som hela resegruppen på drygt 25 personer reste utan sällskap hemifrån. Ett resekoncept som Malin trivs bra med.

– Alla som är med är på ruta ett och man lär känna varandra under resans gång. De flesta är öppna till sättet. Det här är nog inte den typen av resa som man åker på om man inte är social. Men visst är det lite extra spännande innan resan och man funderar på om man kommer träffa några roliga människor, men det gör man!

Resrutten!

Panama City, Panama

Ganska kompakt med många skyskrapor, mycket storstadskänsla och fräscht och modernt. Vi kollade in Panamakanalen, det måste man väl när man är där. På kvällen var vi uppe i en skyskrapa på 62:a våningen och tog några drinkar på Hard Rock Café. Därifrån fick vi en fantastik utsikt över Panama City i neonljus.

Bocas del Toro, Panama

Surfställe med mycket backpackers. Alla var väldigt badsugna efter nästan en vecka i Centralamerika. Dessutom hade det varit dåligt väder, det regnade hela första veckan, vilket var ganska deprimerande efter ett konstant regnande i Sverige sedan början av november. Trots blåst och regn slängde vi oss i vattnet bara för att vi skulle få bada. Men vi hade verkligen bättre stränder att se fram emot.

Tortuguero, Costa Rica

Efter några dagar ute på öarna i Panama drog vi vidare in i Costa Ricas djungel. Här i regnskogen träffade vi bland annat på caymaner och sengångare men även fåglar, fåglar och fåglar. Till slut var jag väldigt trött på fåglar och fågelguider.

Arenal, Costa Rica

Den mest aktivitetsfyllda dagen i Costa Rica och en av de bästa dagarna på resan. Vi var en mindre grupp på fem personer som tog en paketdeal för dagen. Det började med en vandring där vi kunde gå på hängbroar, kolla på vattenfall och på… fåglar. Däremot var vi redan fullproppade med fåglar så vi skyndade på vår guide så vi kunde få tillbringa mer tid i de varma källorna. Det gjorde att vi fick två timmar till att njuta av 38 gradigt vatten i en naturlig källa inne i skogen. Att få bada i källan när det är så naturligt gör det extra häftigt. Dagen fortsatte med hästridning och zipline i djungeln. Zipline var jättehäftigt att testa på men det var återigen de varma källorna som toppade dagen.

Charlotte, Malin, André, Nora och Klaus-Heidi njuter i den varma källan i Arenal Costa Ricaprivat
Charlotte, Malin, André, Nora och Klaus-Heidi njuter i den varma källan i Arenal Costa RicaprivatFoto: Privat

Tamarindo, Costa Rica

Där kom solen och det fina vattnet, äntligen! Då hade vi varit iväg i 1,5 vecka ungefär. Tamarindo är en sol- och badby med mycket surfing. Här stannade vi flera dagar och njöt av både strand- och nattliv.

Nicaragua, Granada, en fin kolonialstad. Här badade vi i en väldigt vacker lagun som hade skapats av en meteorit. Jag fyllde år under tiden vi var i Granada så det blev extra trevligt när mina nyvunna vänner firade mig med Happy Hour och karaoke natten lång.

Här var vi också på matlagningskurs för att laga deras inhemska mat, men det var inte alls gott. Det var bönor som vanligt och en kycklinggryta. Och så var det ett bröd som tog otroligt lång tid att laga, man skulle vända och slå på det flera gånger och det smakade absolut ingenting… Fick det till varenda måltid vi beställde…

Turen i Nicaragua avslutades med att vi besökte en vulkan där vi fick titta ner på flytande lava, det var riktigt mäktigt.

El Tunco, El Salvador

Bussen rullade sen in i det lilla landet El Salvador där vi stannade till i El Tunco, en liten by som är känd för sin surfing. Här besökte vi undervattensgrottor innan tidvattnet blev för högt. Andra dagen var vi två som valde bad och natur framför ett besök i huvudstaden San Salvador.

Vi tog lokalbussen för att försöka hitta ett vattenfall vi hade hört talas om. Vi raggade upp en man i en liten by som skulle visa oss vägen dit, vi hade inte hittat dit utan hans hjälp.

Efter en snårig och brant vandring kom vi fram till vattenfallet där vi stannade hela dagen. Det var en fin naturupplevelse

När vi var på väg tillbaka stannade vi till i byn för det lät som om det var en konsert, men det visade sig vara en galen frikyrka som bjöd in oss. Vi fick stolar och vatten och de var helt tokiga. En grej som gör hela den dagens upplevelse speciell. De sjöng och grät och var helt uppe i sina kontakter med högre makter. När det var mörkt frågade de hur vi skulle ta oss hem. Vi tänkte ta lokalbussen men de skakade bara på huvudet. Det slutade med att pastorn körde hem oss på flaket på sin pickup i rasande fart tillsammans med flera andra i församlingen. ”Ni kommer väl nästa vecka också” undrade de innan han släppte av oss en halvtimma senare.

Dagen avslutades med barfotadans på någon bar på sandstranden.

Malin vid vattenfallen i El Salvador.
Malin vid vattenfallen i El Salvador.Foto: Privat
Malin i kvällssolen efter en fin dag i vattenfallen utanför El Tunco, El Salvador.
Malin i kvällssolen efter en fin dag i vattenfallen utanför El Tunco, El Salvador.Foto: Privat

Antigua, Guatemala

Jag och en kompis hyrde en fyrhjuling några timmar och besökte en genuin by där vi fick en bra inblick av hur livet kan vara i de fattigare delarna av Guatemala. Här åt vi också resans godaste tacos, det var på en kedja som heter Fridas, en kedja som absolut borde komma till Kalmar.

Panachel, Guatemala

Jag och tre kompisar testade paragliding där man springer utför ett stup med en mindre fallskärm. Vi flög i kanske 40 minuter och åkte över en sjö som var så himla vacker med vulkaner runt överallt. Dagen efter tog vi en mycket vacker båtfärd på sjön och besökte små byar längs kusten.

Vy över Atitlansjön. Panajachel, Guatemala.
Vy över Atitlansjön. Panajachel, Guatemala.Foto: Privat
Njuter av den vackra utsikten på Atitlansjön, Guatemala.
Njuter av den vackra utsikten på Atitlansjön, Guatemala.Foto: Privat

Copán, Honduras

Här gjorde vi det första besöket vid Mayaruiner. I efterhand var det inte speciellt stort i jämförelse med lämningarna i Guatemala som vi senare skulle få se. På eftermiddagen var vi några stycken som tog en mysig ridtur upp i bergen och även här fick vi se hur det är att leva på landsbyggden i ett av de fattigaste länderna i Centralamerika. Kvällen gick i salsans tecken och natten avslutades med klubb och mys med kärlekstörstiga gatuhundar.

Malin och André är ute på en ridtur på landsbygden i Copán, Honduras.
Malin och André är ute på en ridtur på landsbygden i Copán, Honduras.Foto: Privat

Tikal, Guatemala

Här fick vi uppleva en betydligt större Mayalämning. Flera stora stenbyggnader var framgrävda men det fanns betydligt fler under alla kullar. Ekonomin gör att landet inte kan lägga resurser på att gräva fram fler. Vi avslutade dagen med sol och bad vid sjön där vi bodde och fick uppleva en fantastisk solnedgång.

André, Malin och Klaus-Heidi posar vid Mayaruinerna i Tikal, Guatemala.
André, Malin och Klaus-Heidi posar vid Mayaruinerna i Tikal, Guatemala.Foto: Privat
Malin bär André på axlarna  i Tikal, Guatemala.
Malin bär André på axlarna i Tikal, Guatemala.Foto: Privat
Vi njuter av en fantastisk solnedgång i Tical, Guatemala.Privat
Vi njuter av en fantastisk solnedgång i Tical, Guatemala.PrivatFoto: Privat
Här har vi klättrat upp på en av de höga ruinerna under besöket vid Mayarunierna i Tikal, Guatemala.
Här har vi klättrat upp på en av de höga ruinerna under besöket vid Mayarunierna i Tikal, Guatemala.Foto: Privat

Caye Caulker, Beliz

En ö utan bilar och ett paradis om man gillar turkostblått vatten och vita små sandstränder. Här simmade vi med hajar. Vi åkte ut med en båt och så slängde de i en massa mat och där fick vi simma omkring i det här stimmet.

Nora, Malin och Charlotte svingar på en bar i Caye Caulker, Belize.
Nora, Malin och Charlotte svingar på en bar i Caye Caulker, Belize.Foto: Privat
Malin simmar i hajstimmet utanför Caye Caulker, Belize.
Malin simmar i hajstimmet utanför Caye Caulker, Belize.Foto: Privat

Playa del Carmen, Mexico

Där åt vi näst bästa tacosen på ett lokalt hak. Det var tacos med öra, tunga, svål och mage på ett stort fat, ungefär som kycklinggyros. Svålen lagades knaprigt och allt hade olika konsistenser och det var jättegott. Man la allt detta i ett pitabröd och massa starka såser på. Stor skillnad mot den tacos vi äter här hemma i Sverige.

Det blev också ett besök på Chichen Itza som är ett av världens sju nya underverk och är en ruinstad från Mayakulturen med många imponerande byggnader. Det var otroligt mycket folk på det här stället och med facit i hand hade jag hellre gjort något annat just därför. Jag var mer imponerad av lämningarna i Guatemala. Blir det för mycket turister och människor så förtar det känslan tycker jag. Resan avslutades med lugna dagar med strandliv i Playa del Carmen och bad i en fantastisk undervattensgrotta innan det var dags att åka hemåt igen och börja planera vart nästa resa ska ta mig.

Jag kom hem till sportlovet och vi märkte ingenting av corona under resan. Vi hörde bara att det hände något som var på gång i Kina, men det var inget som märktes där vi var och inget vi oroades oss för alls, berättar Malin Fredriksson.

Den spännande tacosen bestående svål, mage, tunga och öra i Playa del Carmen, Mexico.
Den spännande tacosen bestående svål, mage, tunga och öra i Playa del Carmen, Mexico.Foto: Privat
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.