Annons

Man åtalas efter brottsturné – misstänks ha stulit bilar, svingat machete mot väktare och gjort inbrott

En man i 40-årsåldern åtalas nu vid Kalmar tingsrätt efter att ha gjort brottsturné runt om i Emmaboda, Nybro och Kalmar. Bland annat misstänks han ha svingat en machete mot en väktare, stulit bilar och kört narkotikapåverkad, samt gjort flera inbrott.
Publicerad 12 januari 2022
Kalmar tingsrätt
Kalmar tingsrättFoto: Agnes Aronsson

Mannen i 40-årsåldern åtalas för en lång rad brott och misstänks för att ha gjort sig skyldig till upprepad brottslighet under hösten och vintern 2021. Han ska ha varit känd av polisen sedan tidigare.

Den 2 september ska mannen ha kört bil i Kalmar, påverkad av amfetamin. Han stoppades på Wismarsvägen. Eftersom hans körkort sedan innan var återkallat åtalas han nu för grov olovlig körning, drograttfylleri och ringa narkotikabrott. I bilen ska mannen ha haft en kniv, ett basebollträ och en pepparspray, och åtalas därför även för brott mot knivlagen och ringa vapenbrott.

Annons

Samma dag ska han sedan ha kört bil en gång till, och stoppades på Dragonvägen i Kalmar. För detta åtalas han återigen för grov olovlig körning, och en annan man åtalas för tillåtande av olovlig körning eftersom han tillåtit 40-åringen att köra bilen.

I november följer en flera dagar lång brottsturné, där polisen försökte få tag på mannen i 40-årsåldern. Mellan den 24 november och 25 november ska han nämligen ha stulit en bil från Västra Sveagatan i Emmaboda. Bilen kördes till Skinnabo där han olovligen ska ha tagit sig in i ett hus där han bland annat stal kläder och verktyg, vilket gör att mannen även åtalas för grov stöld. Mannen ska ha blivit påkommen, men lyckades ta sig därifrån.

Den 25 november ska mannen ha försökt stjäla och använda en bil från Stålvägen i Emmaboda. När en ordningsvakt försökte ingripa för att förhindra stölden ska mannen ha uttalat hotelser, samt svingat/slagit med en machete i luften. Han ska sedan ha slagit ordningsvakten med en sten. För dessa brott åtalas han för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman.

Den 26 november ska han sedan ha stulit en bil i Emmaboda igen och kört bilen i Emmaboda och Nybro. Han hade fortfarande inte rätt att köra bil och åtalas därför för ännu ett fall av grov olovlig körning. Dessutom anträffades knivar i bilen och därför åtalas han för ännu ett fall av brott mot knivlagen. Mannen greps efter att han ska ha försökt backa ifrån polisen i 50 meter, men släpptes efter förhör. Han var fortsatt misstänkt för brott. Efter att ha fortsatt sin brottsliga verksamhet greps han återigen.

Mannen åtalas även för en stöld av en motorsåg som ska ha skett den 10 december i Nybro. Mannen greps den 12 december och anhölls samma dag. Han häktades den 15 december.

Åtalas gör även en kvinna i 35-årsåldern som i samförstånd med mannen ska deltagit i brottslighet. De åtalas båda för häleri på två punkter då de bland annat ska ha förvarat stöldgods i sitt hem och i sitt förråd som stals under december. Stöldgodsen ska ha bestått av verktyg, elcykel, cykel, sparkcyklar, datorer och datortillbehör. Stölderna ska ha skett i december från källarförråd, förråd till villa, från garage, firmabil och ur en lastbil. Kvinnan greps, anhölls och häktades för häleri samma dag som mannen men frigavs den 28 december.

Nedan kan du ta del av mer detaljerade artiklar från när brotten inträffade.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons