Man åtalas för att ha spridit uppgifter om militära anläggningar

På fredagen meddelar Åklagarmyndigheten att en 58-årig man har åtalats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Personen är misstänkt för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter om sju försvarsanläggningar i Sverige på ett hemligt forum på internet.
Publicerad 6 november 2020
Foto: Mostphotos

– Jag menar att mannen har spridit uppgifter i vad jag skulle säga ett så kallat hemlig rum på ett forum på nätet. Det är viktigt att nu få prövat hur allvarligt det är att sprida uppgifter av det här slaget via internet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist, i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren handlar det om svårupptäckta brott.

– De här brotten har antagit mer elakartade former, genom att digital media har gjort det möjligt att kopiera stora mängder material och snabbt, som i detta fallet, distribuera dem via internet. Med tanke på det rådande säkerhetsläget är det allvarligt att sprida uppgifter om försvarsanläggningar, säger Mats Ljungqvist.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.