Annons

Många bedrägerier mot privatpersoner de senaste dagarna – hundratusentals kronor borta

De senaste dagarna har ett flertal personer i Kalmar län anmält till polisen att de utsatts för bedrägeri. Personerna ha blivit av med både större summor på uppemot en kvarts miljon kronor, och mindre summor på några tusenlappar. Gemensamt är att de lurats via telefon eller sociala medier.
Publicerad 27 maj 2022
Bank ID/polisemblem foto: Mostphotos och Eva-Lotta Hermansson Truedsson foto: Polisen/Anna Hermansson
Bank ID/polisemblem foto: Mostphotos och Eva-Lotta Hermansson Truedsson foto: Polisen/Anna Hermansson

Eva-Lotta Hermansson Truedsson, som är kommunikatör hos polisen, uppmanar allmänheten att ta del av informationen om bedragarnas tillvägagångssätt, samt dela den vidare. Anledningen är att försöka få stopp på bedragarnas verksamhet genom att sprida information. Beskrivningar om vanliga tillvägagångssätt vid bedrägerier finns på polisens hemsida och på bankernas hemsidor.

– Det enda sättet är att informera folk. Så länge bedragarna tjänar pengar på det här så kommer den här typen av brottslighet att fortsätta. Ta del av informationen på polisens eller bankernas hemsidor. Har man äldre anhöriga kan man visa dem, så att alla blir medvetna om vad som händer överallt, säger hon.

Annons

En del av bedrägerierna som anmälts i Kalmar med omnejd de senaste dagarna, berör köp av varor på annonser i sociala medier.

– Man ska aldrig betala hela summan innan man fått varan. Det är alltför många som blir lurade, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Folk har däremot blivit av med desto större summor när de blivit kontaktade av bedragare som uppgett sig för att vara tjänstemän på banken eller på företag. Det är heller inte ovanligt att bedragare har kapat vänners sociala medier och uppgett sig för att vara en vän när de kontaktar personer.

– Får man sms via Messenger om att man ska ta del av ett erbjudande från ett företag eller liknande, ska man absolut inte öppna meddelandet, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Följande bedrägeribrott har anmälts de senaste dagarna:

Den 25 maj anmäldes ett grovt bedrägeri. Polisen blev kallad till en adress i Kalmar där en kvinna född -42 bor, med anledning av bedrägeriet. En okänd person ska ha vilselett kvinnan via telefon att betala en stor summa pengar. Det ska röra sig om nästan en kvarts miljon kronor som är borta. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

På eftermiddagen den 24 maj kontaktades en kvinna i Färjestaden född -44 av okända gärningsmän och blev vilseledd att Swisha över sammanlagt 100 000 kronor. Polisen har upprättat en anmälan om bedrägeri.

– Målsägande har blivit uppringt av ett falskt inkassoföretag där en person presenterar sig och berättar att de fått uppgifter om att kvinnan köpt en dator för 23 000 kronor, men förmodligen blivit utsatt för ID-kapning. Hon som ringde sa att hon skulle koppla kvinnan vidare till sin bank. Efter ett fyra timmar långt förtroendeingivande samtal får den falska bankpersonen kvinnan att i flera omgångar föra över pengar vilket totalt blir 100 000 kronor, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

I Löttorp, Borgholms kommun, köpte en man född -53 en gräsmatta på rulle via Marketplace den 3 maj och betalade i förskott. När han ännu inte fått varan den 25 maj gjorde han en polisanmälan för annonsbedrägeri. Han blev av med 7000 kronor.

– Polisen har valt att inte inleda förundersökning mot mannen som stod som misstänkt, eftersom han kommer att straffas för annan brottslighet med ett högre straffvärde. Eftersom han har ytterligare straff som väntar så kommer detta räknas in i det straffet, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, kommunikatör hos polisen.

Påföljden som kommer att bestämmas är alltså tillräcklig för att omfatta också den nu aktuella brottsligheten.

Under gårdagen anmäldes ett kortbedrägeri till polisen som inträffat mellan den 13 och 18 maj. En kvinna i 40-årsåldern i Kalmar upptäckte att det skett obehöriga transaktioner från utlandet, någonstans i Europa. Det är oklart hur gärningspersonerna fått tag på hennes kortuppgifter. Det ska röra sig om transaktioner vid 24 tillfällen, som sammanlagt blir totalt 6769 kronor. Det finns ingen misstänkt.

En kvinna född -47 i Kalmar fick den 25 maj ett meddelande via Messenger av en person som hon trodde var en vän, men som visade sig vara en bedragare. ”Vännen” uppgav att den samlade in telefonnummer för att försöka få andra att vara med i en tävling med chans om vinst på ett företag. Kvinnan lämnade ut sitt telefonnummer, och hon fick koder tillbaka.

– När hon fått koder skickade till sig öppnar hon dem och loggar in flera gånger med Bank- ID. Efter detta saknas cirka 10 000 kronor från hennes konto och pengarna har betalats ut till Singapore, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, kommunikatör hos polisen.

Den 25 maj anmälde en man i Kalmar född -40 till polisen att han blivit uppringt av en person som sa att mannen hade fått virus på datorn. Företaget kunde reparera datorn. om han förde över pengar, vilket mannen gjorde. Det visade sig dock vara företagets eget virus som han fått på datorn och mannen saknade sedan 11 000 kronor på sitt konto. En anmälan om kortbedrägeri har upprättats.

Mellan den 23-25 maj utsattes en kvinna i Nybro för kortbedrägeri med internationell anknytning, vilket hon anmält till polisen. Kvinnan upptäckte 16 okända dragningar som gjorts från hennes konto med hennes bankkort. Den totala summan för de dragna pengarna är 1200 kronor. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Flera bedrägeriförsök har anmälts:

Utöver detta har flera bedrägeriförsök anmälts, bland annat i Kalmar och i Degerhamn och Mörbylånga på Öland, där personerna som utsatts har kommit på att det rör sig om ett bedrägeri och valt att avbryta och inte dela sina uppgifter eller Bank-ID. Bland annat ska de ha blivit kontaktade av falsk bankpersonal via telefon och av bedragare i sociala medier som uppfattats vara en vän.

– Det är bra att även polisanmäla bedrägeriförsök, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons