Många betalar mer än referenspriset för sin tandvård
– De påverkas dubbelt. Dels betalar de ett högre pris än referenspriset, dels får de inte någon ersättning från tandvårdsstödet för det överskjutande beloppet eftersom ersättningen baseras på referenspriset och inte på det pris som vårdgivaren tar, säger Gun-Britt Lundin, enhetschef på TLV, i ett pressmeddelande.
Eftersom det är fri prissättning på tandvårdsmarknaden innebär det att vårdgivarna sätter sina egna priser för den tandvård de utför. Nästan varannan patient betalade förra året ett pris som avvek från referenspriset med mer än tio procent.
– Över tid har vi sett att allt fler patienter har betalat ett pris som är högre än referenspriset, medan de som betalat ett lägre pris minskat, säger Gun-Britt Lundin.
Den genomsnittliga tandvårdskonsumtionen för en patient var drygt 4600 kronor förra året. Inom Folktandvården var den 3600 kronor och i den privata sektorn 5100 kronor. Prisspridningen och prisavvikelsen är högre bland privata vårdgivare jämfört med Folktandvårde, enligt myndighetens referenspriser. Det är högst prisavvikelse för implantattandvård,
• TLV beslutar om referenspriser för tandvård. Referenspriset talar om vad ett normalpris för en behandling kan vara och tar hänsyn till hela behandlingskostnaden, inklusive tandtekniskt arbete och material.
• Referenspriserna ligger till grund för hur mycket ersättning man får som patient och priserna justeras en gång per år av TLV.
• På tandpriskollen.se kan man jämföra priserna mellan olika tandläkare respektive tandhygienister, där framgår även hur mycket priserna skiljer mot referenspriset för olika behandlingar.