Många ensamstående med barn beroende av ekonomiskt stöd

Under 2019 hade 18 procent av ensamstående i hushåll med barn en inkomst som inte täckte kostnader för grundläggande behov. Det visar rapporten Barnhushållens ekonomi som publicerades den 28 september.
Publicerad 3 oktober 2020
Foto: HalfPoint s. r. o. / Mostphotos

En ny rapport från Försäkringskassan visar att totalt 8 procent av barnhushållen 2019 hade låg inkomststandard, vilket kan sägas om hushållets disponibla inkomst är mindre än dess beräknade baskonsumtion. Det innefattar till exempel boende, mat, kläder, barnomsorgsavgift och hemförsäkring.

Andelen med låg inkomststandard är högre bland ensamstående med barn, 18 procent.

Den ekonomiska familjepolitikens ersättningar ska bland annat bidra till en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer och minskade ekonomiska skillnader mellan hushåll med och utan barn.

Under 2019 bestod i genomsnitt drygt 9 procent av barnhushållens disponibla inkomst av familjepolitiska ersättningar. Ensamstående kvinnor med två eller fler barn får i genomsnitt 26 procent av sin disponibla hushållsinkomst från familjeersättningar.

Rapporten Barnhushållens ekonomi – resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken 2020 är framtagen utifrån ett regeringsuppdrag.

Resultat från rapporten:

• 8 procent av alla barnhushåll hade låg inkomststandard 2019. Det kan jämföras med 6 procent bland hushåll utan barn.

• 18 procent av de ensamstående barnhushållen hade låg inkomststandard år 2019. Bland ensamstående med tre eller flera barn och bland ensamstående utrikesfödda kvinnor med barn har en tredjedel av hushållen låg inkomststandard.

• Familjeersättningarna utgör i genomsnitt 26 procent av hushållsinkomsten för ensamstående kvinnor med två eller flera barn. Barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsstödet är viktiga poster för dessa familjer.

• Familjeersättningarna bidrar till att jämna ut skillnaderna i medianinkomst mellan hushåll med och utan barn. Detta är särskilt tydligt i hushåll med låga inkomster.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.