Annons

Många utsatta för sms-bedrägerier: ”Klicka inte på länken”

Just nu får många i länet sms där det står att det finns ett paket att hämta ut och du uppmanas att klicka på en länk. Men det kan röra sig om bedrägeri, varnar polisen.
Publicerad 10 december 2021
Foto: Hedda Ottestam/Mostphotos

Det är många som får den här typen av sms-bedrägerier just nu, enligt polisen. Det senaste fallet som anmäldes var nu i veckan då en 70-årig kvinna i Nybro lurades på 600 kronor.

– Hon fick ett sms som såg ut att komma från Postnord. Så hon klickar på länken och uppger sitt kontokortsnummer. Det har sedan dragits en mindre summa pengar vid två tillfällen, totalt 608 kronor, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisregion Syd.

Så här kan ett bluff-sms se ut.
Så här kan ett bluff-sms se ut.Foto: Hedda Ottestam
Annons

Vad ska man göra om man får ett sådant här sms?

– Man ska radera det direkt och inte klicka på länken. Det viktigaste är att aldrig lämna ut några koder eller kontonummer.

Det märks ofta på meddelandet att det är något som inte stämmer, menar polisen. Det kan vara felstavade ord eller konstiga tecken. Är du det minsta osäker, klicka inte på länken utan kontakta postleverantörens kundservice.

Så tar du reda på om du blivit utsatt:

• Kontrollera noga vem som är avsändare. Om du är tveksam och har svårt att avgöra vem avsändaren är, utgå från att det är en bluff.

• Klicka inte på länkar om du är osäker på vart de leder. Radera istället meddelandet direkt utan att följa någon länk och öppna inte heller några medföljande bilagor.

• Tänk kritiskt och använd sunt förnuft. Ser loggan ut som den gör på riktigt och innehåller texten många stavfel? Detta kan vara tecken på en bluff.

• Lämna aldrig ut lösenord, bankkortsnummer eller bankid-koder till någon.

• Om du misstänker att du blivit lurad, agera direkt genom att till exempel kontakta postleverantören, spärra ditt bankkort, byta lösenord eller i värsta fall kontakta polisen.

• Svara inte på bluffmejlet ellet bluff-smset. Om du inte väntar på något paket, var misstänksam och ring kundservice om du är osäker.

Svara inte på bluffmejlet eller bluff-sms:et. Om du inte väntar på något brev eller paket från utlandet, var misstänksam och kontakta postleverantörens kundservice om du är osäker.

Källa: Postnord

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons