GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

"Mannen utan lokalsinne” – Ludvig Nyberg är aktuell med ny bok

Ludvig Nyberg är socionomen som på fritiden skriver böcker om andra världar med övernaturliga scenarion och han är även en del av Nybroteatern. Han bor i Kalmar och är just nu aktuell med sin andra roman Kotten. Ludvig Nyberg är veckans profil i KalmarPosten.
Publicerad 15 januari 2022
Ludvig Nyberg från Nybroteatern. Även socionom och författare.
Ludvig Nyberg från Nybroteatern. Även socionom och författare.Foto: Hedda Ottestam

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– Klockan 8.

Hur startar du helst dagen?

– Med kaffe!

Vad gör du en ledig dag?

– Jag skriver, läser, ser på film, umgås med vänner.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Det skulle vara väldigt häftigt om någon av mina böcker blev film! Jag skulle gärna se någon duktig regissör göra film av min bok "Om Djävulen har horn är du skyldig mig en öl". Svårt att säga vilken regissör eller skådisar jag skulle vilja ha med dock, det finns så många bra.

Person du ser upp till?

– Robert Gustafsson. Jag har ända sedan barnsben roats av honom och som vuxen är jag mycket imponerad av hans skådespelartalanger och bredd som skådis.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Robert Gustafsson, Claes Ericsson, Dan Brown. Jag är väldigt imponerad av Robert Gustafssons skådespeleri, Dan Browns skrivande och Claes Ericssons skådespelande OCH skrivande. Vore kul att sitta och diskutera detta med dem.

Vad skulle du bjuda på?

– Ugnsbakade rotsaker, marinerat kött och bearnaisesås. Jag är faktiskt utbildad kock, gick hotell- och restauranglinjen på gymnasiet. Men jag övergav det ganska fort för jag är ganska medelmåttig när det kommer till matlagning.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– En god vän.

Du släpper snart din andra roman, "Kotten", vill du berätta lite om den?

– Den handlar om en stad (tänk Vilda Västern-miljö) där folket tillber en kotte. De olika familjerna i staden har dock olika sätt att be till Kotten vilket orsakar en massa bråk. Huvudpersonen ska försöka ena folket och få slut på alla konflikter. Boken är en bisarr komedi som förhoppningsvis också får folk att reflektera lite över grupptryck. Jag tror boken främst riktar sig till unga vuxna men jag tror även andra kan tycka om den. Jag fick idén när jag läste "To kill a mockingbird". Jag tyckte miljön var mysig och började fundera över saker som kunde hända i en sådan stad. Jag har alltid tyckt det är intressant med religion och vad det kan göra med folk. Så jag ville dra det till sin mest dramatiska spets men också ha en riktigt fånig twist på det hela, nämligen att det de ber till och som gör de till ovänner är en kotte.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag läser och ser gärna på thrillers. Min musiksmak är väldigt blandad men jag lyssnar gärna på soundtracks från film och tv. Favoritfilm: American Beauty, favoritbok: Änglar och demoner, favoritserie: Breaking bad, favoritsoundtrack: Game of thrones

Hur är det att vara en del av Nybroteatern under en pandemi, och hur påverkar det er nu när ni behövt flytta fram föreställningen Café Mazarin till hösten 2022?

– Det är ju tråkigt att inte kunna uppträda inför publik och jobbigt med osäkerheten om när man kan göra det igen. Att vi skjuter upp Café Mazarin gör att vi får repa lite mer sporadiskt under sommaren. Vi fick ställa in vår revy under förra året och göra en film istället, "Slutstation: Nybro". Det är med lite dubbla känslor man repar inför något som kanske inte blir av. Man vill ju gärna att publiken ska få se det roliga material som man jobbar fram.

Hur tacklar du en motgång?

– Biter ihop, försöker lära mig av det och försöker igen.

Du går även under namnet "Mannen utan lokalsinne". Hur uppkom detta?

– Det är ifrån de reklamfilmer jag är med i som går på teve, reklamer för en bensinmack. Jag fick rollen genom att vara medlem på sidan statist.se.

Du är utbildad socionom. Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– Jag är skolkurator. En arbetsdag kan vara att man är med ute i klassrummen under lektionerna för att se vad som händer. Jag är även ofta med ute på raster. Jag pratar med elever, lärare, rektor eller föräldrar för att göra skoltiden så bra som möjligt för eleverna.

Hur ser du på kontrasten mellan socionomyrket och dina fritidsintressen som du sysslar med?

– Jag tycker att de kompletterar varandra bra! Jag känner att jag är väldigt kreativ som skolkurator och inspirerar eleverna till att vara det också. I jobbet hittar jag även inspiration till att skriva. De historier man får höra kan ge grunder till idéer som man sedan utvecklar.

Hur gör du för att varva ner?

– Läser gärna en bok. Just nu läser jag Lars Keplers "Stalker".

Vad ser du fram emot just nu?

– Utgivningen av min nya bok. Förläggaren tror att den kommer från tryckeriet nu i veckan. Den säljs på Adlibris, Bkos, Akademibokhandeln och så vidare, samt på förlagets egen hemsida - lumio.se.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill fortsätta jobba som skolkurator och ge ut böcker.

Namn: Ludvig Nyberg

Ålder: 31

Familj: Mamma, pappa, äldre bror, yngre syster och två äldre halvsystrar

Bor: Kalmar

Kommer från: Uppsala

Aktuell som: Författare med min andra bok "Kotten".

Beskriv dig själv med tre ord: Kreativ, funderare, social

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.