Annons

Maxtak på besökare i butiker – måste ha 10 kvadratmeter per person

På fredagen höll statsminister Stefan Löfven en pressträff med anledning av nya restriktioner.
Publicerad 8 januari 2021
Statsminister Stefan LöfvenFoto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

På fredagen antog riksdagen den tillfälliga pandemilagen och den träder i kraft på söndag den 10 januari. I samband med detta har regeringen fattat flera beslut.

Det införs nya, rättsligt bindande regler för gym- och sportanläggninar, simhallar, handelsplatser, butiker och gallerior. De nya reglerna ska minska trängseln. Om inte reglerna följs kommer länsstyrelsen att kunna besluta om stängning. Dessutom kan man få vite om man bryter på reglerna.

Annons

Verksamheter ska vid entréer visa hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Varje besökare måste ha tio kvadratmeter att röra sig på. Detta ska kunna dokumenteras vid en inspektion. Det ska dessutom finnas handdesinfektion samt möjlighet att tvätta händerna.

Det kommer heller inte att få vara fler än åtta personer på privata sammankomster i festlokaler eller andra lokaler som hyrs ut. Precis som med offentliga tillställningar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons