Mer än varannan varslad har blivit uppsagd

Coronapandemin har slagit hårt mot ekonomin och arbetsmarknaden. Nu bekräftar Arbetsförmedlingen att 100 000 anställda har blivit arbetslösa.
Publicerad 7 september 2020
Foto: Peter Kroon

Många företag gått på knäna sedan i mars när pandemin bröt ut. Av de som varslades i mars och april har fler än hälften blivit uppsagda, vilket är en större andel än under finanskrisen 2008. Det året var 16 procent de varslade har varit arbetslösa någon gång under de tre efterföljande månaderna från lagt varsel. I år har siffran legat på 20 procent.

– Det här indikerar att uppsägningarna kommer snabbare än under finanskrisen 2008. Dessutom blir en större andel av de som nu varslats arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen bekräftar nu närmre 100 000 fall där anställda tvingats lämna sin jobb. Flest drabbade finns i hotellbranschen där 18 820 anställda förlorat jobben. Även inom Tillverkningsbranschen samt uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster har antalet berörda av varsel om uppsägning varit många, där 14 995 och 14 116 personer miste sina jobb.

Under föregående veckan, mellan den 31 augusti och 6 september, skrev 15 635 personer in sig som arbetssökande.

Hittills har 1 856 personer i Kalmar län drabbats av uppsägning sedan den 1 mars.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.