Missad hjärtinfarkt har lex Maria-anmälts

En chefläkare inom primärvården har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en missad hjärtinfarkt.
Publicerad 13 augusti 2020
Foto: Mostphotos

Fallet som har lex-Mariaanmälts gäller en 65-årig man som sökte vård på sin hälsocentral på grund av nattliga bröstsmärtor som han haft av och till under några nätter. Drygt ett år tidigare hade det genomförts ett arbetsprov som då inte talade för kärlkramp, men han hade vissa riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Vid besöket på hälsocentralen övervägdes andra orsaker än hjärtat som förklaring. EKG visade måttliga förändringar. En utredning med röntgen planerades och patienten sändes hem med råd om att återkomma om läget försämrades.

Enligt anmälan är hjärtsjukdom en förhållandevis vanlig orsak till den här typen av symtom vid mannens ålder och sjukhistoria, och bör därför utredas akut på sjukhus. Det var otillräckligt att enbart råda patienten till ny kontakt vid försämring, menar chefläkaren. Det har fördröjt behandling som kunde ha förhindrat utvecklingen.

Vid besök hos annan läkare några dagar efter besöket på hälsocentralen sågs uttalade EKG-förändringar som vid hjärtinfarkt.

Det ska ha funnits risk för livshotande komplikationer. Orsaken till händelsen betraktas som en enstaka felbedömning. Läkaren har kommenterat att bedömningen påverkades av att det fanns tidigare EKG-avvikelser och att den tidigare utredningen inte hade visat kärlkramp.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.