Annons

Munskydd i kollektivtrafiken: Så lyder nya råden

Det tog sin tid, men till slut fattade Folkhälsomyndigheten beslut om rekommendationer för användande av munskydd. Nu börjar de gälla.
Publicerad 6 januari 2021
Genrebild.Foto: Andrey Zhuravlev/Mostphotos

Torsdagen den 7 januari börjar de allmänna råden att gälla, och så här kan de sammanfattas:

1. Rekommendationen vänder sig till personer från gymnasieåldern och uppåt som reser med icke platsbokningsbar kollektivtrafik.

Annons

2. Dessa personer rekommenderas att bära munskydd under de tider då flest människor brukar resa, vardagar klockan 07–09 och 16–18.

3. Det är var och ens eget ansvar att införskaffa och bära munskydd. Du förväntas bära det hela resan och ta av det tidigast när du klivit av bussen/tåget.

4. ”Resenärer som inte har munskydd kommer att få gå ombord på fordonen och kommer inte att avvisas under sin resa. Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen”, skriver Svensk Kollektivtrafik i ett pressmeddelande.

Här i länet kan du hämta ut gratis munskydd vid Kalmar länstrafiks kundcenter i Högsby, om du är resenär. En giltig biljett ger dig ett munskydd och det går bara att hämta ett munskydd per tillfälle.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons