Mycket hög risk för lokala utbrott

Den senaste veckan har de synts en tydlig ökning av det totala antalet bekräftade fall i länet, enligt Länsstyrelsen.
Publicerad 28 augusti 2020
Foto: Agnes Aronsson

I sin lägesbild för vecka 35 bedömer Länsstyrelsen att den största risken gällande Covid-19 i länet är lokala utbrott där någon eller några kommuner kan drabbas. Den senaste veckan har de synts en tydlig ökning av det totala antalet bekräftade fall i länet. Läget är fortsatt allvarligt och det är viktigt att alla hjälps åt att följa rekommendationerna, meddelar de.

Förändringar i lägesbilden sedan vecka 33 är att det nu är mindre folk i rörelse i länet och mindre problem med trängsel, enligt Länsstyrelsens bedömning.

Det kommer däremot in många klagomål om trängsel i kollektivtrafiken. Efter skolstart tar det ett par veckor innan KLT lyckas anpassa trafiken efter resandemönstret och antalet passagerare, och ett stort ansvar läggs nu på den enskilda individen att anpassa sin färd.

Det har även rapporterats in brister i efterlevnad av riktlinjerna, bland annat att många som är över 70 år och i riskgrupp är ute i samhället, framförallt för att handla.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.