Annons

Nej till havsvindpark – får negativa effekter på djur

På torsdagen meddelar länsstyrelsen Kalmar län att ansökan om havsvindparken Södra Victoria, nära Södra Midsjöbanken, avslås. Det beror på att parken kommer att ha negativa effekter på tumlare och sjöfågel.
Publicerad 20 oktober 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen berättar att Natura 2000-området Hoburgs bank och Midsjöbankarna är skyddat då det räknas som kärnområdet för den kritiskt hotade östersjötumlaren och för att en stor del av världens population av alfågel övervintrar på platsen.

– Länsstyrelsens bedömning grundar sig bland annat på bolagets egna uppgifter om hur uppförande och drift av vindkraftsparken kan påverka östersjötumlare och alfågel, säger avdelningschef Martin Unell, i ett pressmeddelande.

Annons

Vidare säger Martin Unell att länsstyrelsen är angelägen om att produktionen av fossilfri el ökar i länet. Man har bland annat nyligen godkänt flera ansökningar till flera solcellsanläggningar.

– Flera andra stora vindkraftsparker, som är belägna utanför Natura 2000-området Hoburgs bank och Midsjöbankarna granskas just nu också. Där kan påverkan på till exempel tumlare vara betydligt mindre, säger Martin Unell.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons