GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nio kommuner i länet vill bilda nytt räddningstjänstförbund: ”Ensam är inte stark”

På en pressträff under torsdagen meddelade nio kommuner i Kalmar län att man vill gå ihop för att bilda ett nytt gemensamt räddningstjänstförbund. Situationen har blivit ohållbar.
Publicerad 27 januari 2022
Johan Persson och Johan Jonsson. Foto: Agnes Aronsson/Pressfoto Emmaboda kommun
Johan Persson och Johan Jonsson. Foto: Agnes Aronsson/Pressfoto Emmaboda kommun

I drygt ett års tid har processledarna Morgan Olsson och Anders Sporring utrett förutsättningarna för en gemensam satsning på ett räddningstjänstförbund, som de presenterar i en nysläppt rapport.

– Det kom ett initiativ från sex räddningschefer i de nio kommunerna som sa ”vi mäktar inte med allt längre, med verksamheten och samverkan. Det skulle vara enklare om vi var i samma organisation, i ett gemensamt räddningstjänstförbund”, berättar Morgan Olsson.

De nio kommunerna som nu vill gå ihop i ett räddningstjänstförbund är följande: Borgholms kommun, Emmaboda kommun, Högsby kommun, Kalmar kommun, Mönsterås kommun, Mörbylånga kommun, Nybro kommun, Oskarshamns kommun och Torsås kommun. Tillsammans finns det i dessa kommuner i dagsläget ett 30-tal brandstationer - varav fyra med heltidsbrandmän.

– Våra räddningstjänstchefer kom till oss och vädjade att vi skulle diskutera hur vid skulle kunna lösa det här och därför har den här utredningen gjorts, säger Christina Davidson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nybro kommun.

Som bakgrund till förslaget ligger bland annat det allt större behovet av samarbete, delvis på grund av de senaste årens stora skogsbränder, samt att den förändrade räddningstjänstlagstiftningen har krav på just samverkan.

Kommunstyrelsens ordförande i samtliga nio kommuner, tillsammans med kommunchefer och direktörer har utgjort en styrgrupp och har på så sätt haft insikt i utredningsarbetet kring räddningstjänstförbundet.

– Ensam är ju inte stark när omvärlden och lagstiftningen förändras. Det är tydligt i den här utredningen att vi blir starkare tillsammans, mer effektiva, kraftfullare, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

Utredningen visar att det finns fördelar, både verksamhetsmässiga och ekonomiska, med ett gemensamt räddningstjänstförbund. Namnförslaget på det nya förbundet är Räddningstjänsten Sydost.

– Alla är överens. Vi har inte lagt något besparingskrav i uppdraget. Följden av det här blir en effektivisering - gör vi det här tillsammans kan vi göra mer för samma pengar. Det är ju en effektivisering utan att någon behöver bli av med jobbet, säger Johan Jonsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Emmaboda kommun.

Anställningstrygghet för samtlig personal, totalt cirka 550 personer, betonas som viktigt i utredningen - ingen ska förlora jobbet på grund av sammanslagningen. Dessutom vill man att alla stationer ska få finnas kvar.

– Vid den bedömning som vi har gjort är det mycket viktigt att poängtera att de stationer som finns, de behövs. Det handlar om hur lång tid det tar för personal att rycka ut och komma till exempelvis en olycka. Den här täckningen behövs. Det blir fler och fler larm och vi behöver de här stationerna, säger processledaren Morgan Olsson.

När ska beslut fattas om ett gemensamt räddningstjänstförbund?

– Målbilden är mars månad i respektive kommun, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.