Annons

Nu är våren officiellt här: ”Över noll grader sju dagar i sträck”

I går kunde man konstatera att det blivit meteorologisk vår i södra Kalmar län och på hela Öland.
Publicerad 22 februari 2022
Vårtecken. Foto: Lars Johansson/Mostphotos

– För att kunna konstatera meteorologisk vår behöver det vara över noll grader sju dagar i sträck. Det har alltså varit vår sedan den 15 februari i de här krokarna. Vi kunde konstatera det först igår eftersom det krävs över nollan sju dagar i följd, säger Max Schildt, meteorolog vid SMHI.

Även längs med kusten i norra Kalmar län räknas det som meteorologisk vår, men inåt landet är det fortfarande vinter. I södra Kalmar län och på Öland kom våren i år så tidigt som den överhuvudtaget får komma.

Annons

– Vi har inte bara de här kraven på temperatur utan det är som tidigast den 15 februari som det faktiskt kan bli vår, vilket också är ett krav. Det blev meteorologisk vår så snart det kunde alltså, säger Max Schildt.

Om det blir bakslag och kommer mer snö, blir det meteorologisk vinter igen då?

– Vi backar aldrig årstider, utan det är framåt som gäller. Men det är inte säkert att det kommer kännas särskilt vårigt. Det kan komma snöfall och vara minusgrader, men man kan trösta sig med att det är vår rent definitionsmässigt, säger Max Schildt.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons