Annons

Nu drar stormen Otto in över länet: ”Surra fast lösa föremål”

Stormen Otto drar under fredagen in över Danmark och det väntas även bli rejält blåsigt i södra Sverige.
Publicerad 16 februari 2023 • Uppdaterad 17 februari 2023
Studsmatta som blåst iväg under stormen Laura som passerade Sverige i mars 2020.
Studsmatta som blåst iväg under stormen Laura som passerade Sverige i mars 2020.Foto: Helena Silvertid/Mostphotos

Stormen har fått namnet Otto av Danmarks meteorologiska institut, DMI, och väntas bli den kraftigaste stormen i grannlandet på flera år med vindbyar på uppåt 33 meter per sekund, skriver danska TV2.

När stormen nått Sverige väntas den däremot ha lugnat ner sig något, även om SMHI fortfarande räknar med att det blir rejält blåsigt. På västkusten har en orange varning utfärdats och det väntas bli en hel del inställda avgångar och elavbrott till följd av stormen.

Annons

I Kalmar län har SMHI inte utfärdat någon stormvarning, men det är på gränsen. I södra länet kan det bli över 20 meter per sekund och gränsen för storm går vid 24,5 m/s. En gul varning för mycket hårda vindbyar har utfärdats som gäller hela Kalmar län.

– Vinden tilltar på fredagseftermiddagen vid 15-tiden med hårda till mycket hårda vindbyar som ökar framåt kvällen. Det är främst de sydligaste delarna av länet och Ölands södra udde som är utsatta för stormbyar, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Varningen för Kalmar län gäller från fredag klockan 18:00 till och med lördag klockan 06:00.

– Det är en bra generell regel att surra fast alla lösa föremål. Surra fast eller ta in dem inomhus kan man förslagsvis göra. Annars kan dem blåsa iväg och kastas på folk och bilar, säger Erik Höjgård-Olsen.

Benämning på vindstyrkor

Lugnt/stiltje – 0-0,2 m/s

Svag vind – 0,3-3,3 m/s

Måttlig vind – 3,4-7,9 m/s

Frisk vind – 8,0-13,8 m/s

Hård vind/kuling – 13,9-24,4 m/s

Storm – 24,5-32,6 m/s

Orkan – 32,7+

Källa: Sveriges meteorologiska institut, SMHI

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons