Nu erbjuds vaccination mot säsongsinfluensan

Den som tillhör en riskgrupp erbjuds vaccination mot säsongsinfluensan under november månad, med start 3/11, och det går att boka tid redan nu. I december erbjuds övriga att vaccinera sig.
Publicerad 22 oktober 2020
Foto: Pressfoto

Det är för att undvika trängsel under pågående covid-19-pandemi som de flesta offentliga och privata mottagningar väljer att undvika drop-in-tider i år och erbjuder istället vaccination genom tidbokning.

Region Kalmar län erbjuder avgiftsfri vaccination för följande tre grupper:

  • alla som i år fyller 65 år eller är äldre,
  • alla gravida,
  • personer med kroniska sjukdomar som hjärt- och/eller lungsjukdom, diabetes, lever- eller njursvikt eller personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eller med nedsatt lungfunktion.

Vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa rekommenderas också att vaccinera sig. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även personer i hushåll där det bor någon med kraftigt nedsatt immunförsvar att vaccinera sig.

Bokning sker genom e-tjänsterna på 1177.se eller att man ringer till sin mottagning.

Under pågående covid-19-pandemi behöver man minska risken att många blir sjuka i både influensa och i covid-19, eftersom det ökar belastningen på många funktioner i samhället, inte minst på hälso- och sjukvården. Om man trots vaccination insjuknar i influensa blir sjukdomsförloppet ofta mildare. Influensavaccinet ger inget skydd mot covid-19.

– Med stigande ålder försämras immunförsvaret och skyddet mot influensa avtar. Även den som annars känner sig frisk kan bli svårt sjuk och få följdsjukdomar som lunginflammation och andningssvikt. Det kan ta lång tid att återhämta sig. Därför är det så viktigt att de grupper som riskerar att bli svårare sjuka i influensa vaccinerar sig, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.