GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu har din katt chansen att bli rikskändis

Nu har din katt chansen att hamna på ett frimärke. Kattägare kan mellan den 24 januari och 13 februari nominera sin kisse genom att skicka in en bild och motivering till PostNord.
Publicerad 17 januari 2022
Pressbild PostNord
Pressbild PostNord

Genom åren har bland andra Astrid Lindgren, Greta Thunberg och Avicii prytt våra frimärken, men nu har fem svenska katter chansen att följa i deras fotspår och bli frimärksmotiv. Under våren 2020 fick hundägare möjligheten att nominera sina hundar vilket resulterade i över 30 000 bidrag, men i år är det alltså katternas tur. Mellan den 24 januari och 13 februari går det att skicka in nomineringar med en bild och motivering till PostNord.

– I vårt arbete med frimärken är det viktigt för oss att lyssna till svenska folkets önskemål, och med tanke på engagemanget för hundar på frimärken känns årets tävling som en självklarhet. Det har kommit in många kattförslag till PostNords frimärksråd inte minst det senaste året. Katter har alltid varit älskade och betydelsefulla i hemmen, men vi vet också att det finns en problematik med exempelvis hemlösa katter. Med dessa frimärken vill vi dela med oss av och uppmärksamma några av landets många fantastiska katter, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken i ett pressmeddelande.

I sin bedömning kommer PostNord även väga in hur katten ser ut att må, om den utmärker sig och så går de även efter den skriftliga motiveringen. För att frimärksmotiven ska spegla representationen av olika typer av katter som finns i hemmen kommer PostNord att samråda med Sverak, Sveriges Kattklubbars Riksförbund i urvalsprocessen. I slutändan väljer PostNords Frimärksråd ut fem vinnande katter som finns representerade i hushåll över hela landet.

Det blir en illustratör som får teckna de vinnande katterna som sedan blir frimärken. Vinnarna kommer att väljas ut den 28 mars och utgivningen av frimärken börjar den 25 augusti 2022.

Om motiven på frimärkena:

Motiven på svenska frimärken väljs ut för att spegla samhället, från natur- och kulturliv till näringsliv och aktuella händelser. Svenska personligheter har blivit ett vanligt förekommande motiv och numera även våra sällskapsdjur.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.