GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu införs eldningsförbud i hela Kalmar län

Från och med fredagen den 13 maj klockan 12:00 gäller eldningsförbud i hela Kalmar län enligt beslut från Länsstyrelsen Kalmar län och samtliga kommuner i länet.
Publicerad 13 maj 2022 • Uppdaterad 13 maj 2022
Foto: Mostphotos

Förbudet gäller tills vidare och innebär att det inte är tillåtet att elda i skog och mark. Arbete som kan orsaka gnistor kräver särskild försiktighet och tillgång till släckutrustning bör finnas lättillgängligt. Det bör också finnas erforderlig bevakning vid dessa typer av arbete. Även rökning bör undvikas vid vistelse i skog och mark.

Det är fortfarande tillåtet att:

• Grilla eller laga mat på platser utformade för detta, till exempel iordningställda grillplatser.

• Grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning.

• Ha levande ljus och fotogenlampor utomhus vid exempelvis en fest i trädgården.

Även restauranger och annan liknande näringsverksamhet är tillåtna att grilla på eget verksamhetsområde. Detta gäller också campingplatser, men inte naturcampingplatser.

”Oavsett om eldningsförbud råder eller inte så är det alltid den som eldar eller grillar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Därför ska du alltid se till att släckutrustning finns nära till hands. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter”, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida.

Bakgrund och motiv

Risken för skogsbränder är hög efter en långvarig frånvaro av nederbörd i kombination med torr väderlek under en längre period. För att minska risken för omfattande skogsbränder införs eldningsförbud i skog och mark under en begränsad period.

Analysen av brandrisk i skog och mark görs i huvudsak från prognosunderlag från SMHI. Ytterligare bedömningar och analyser görs fortlöpande av vakthavande räddningschef.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.