Nu kan äldre få hjälp med digitala vård- och omsorgstjänster via telefonsupport
Den långsiktiga satsningen eHealth Arena är initierad av Region Kalmar län. Satsningen startade 2019 och drivs de första tre åren i projektform med Kalmar Science Park som projektägare och Linnéuniversitetet som samverkanspart. Satsningen kommer att fortsätta efter hösten 2022, men i annan form.
– eHealth Arena har två övergripande mål kan man säga. Dels att öka användandet av e-hälsolösningar och e-hälsoprodukter och dels att öka näringslivstillväxten inom e-hälsoområdet. Visionen är att Kalmar Län ska bli ett centrum för e-hälsans utveckling, säger Maria Eifrém, Projekt- och marknadskoordinator på eHealth Arena.
För att öka användandet av e-hälsotjänster måste man även angripa problemet med digitalt utanförskap.
– Om vi vill öka användandet av e-hälsoprodukter och tjänster är det viktigt att det finns en mottagarkapacitet, att man känner sig bekväm med att använda den digitala tekniken. Vi har som de flesta länder i västvärlden den demografiska utvecklingen att vi blir allt äldre och lever längre, vilket också medför att vi blir allt sjukare och kräver mer resurser från vård - och omsorg. Samtidigt blir vi allt färre i arbetsför ålder som ska stötta upp den utvecklingen. Vi behöver vi ta tekniken till hjälp för att klara den utmaningen.
Inom eHealth arena har man länge diskuterat att lansera någon form av support för att minska det digitala utanförskapet gällande e-hälsa.
– Det finns många olika initiativ som görs redan idag, men det vi har sett är att mycket av det bygger på att man går online. Att man loggar in på en hemsida och lär sig. Vår tanke och det vi ville testa var en telefonsupport. Vi tror att många i den målgruppen som vi vänder oss till, 65 år och äldre, tycker det är positivt att kunna lyfta luren och ringa. Då har vi diskuterat lösningen som vi kallar för Support 2025.
Initiativet är ett samarbete mellan eHealth Arena, Region Kalmar län, Kommunförbundet i Kalmar län och sex av länets kommuner: Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås. Det är företaget Webhelp Kalmar som tar emot samtalen och hjälper personerna som ringer upp.
Vad kan man få för hjälp om man ringer Support 2025?
– Vi jobbar inom kontexten e-hälsa. Så den här tjänsten är för digitala vård- och omsorgstjänster. Det kan till exempel vara hur man beställer medicin på internet, hur man beställer covidbevis eller hur man laddar ner ett bank-id.
– Internetstiftelsen gör en undersökning varje år som kallas Svenskarna och internet. Där tittar man på svenskarnas internetvanor och resultatet visar att ungefär 30 procent av de som använder internet i åldersgruppen 65+ aldrig har loggat in på 1177.se. Där ser vi att det finns en potential att vara behjälpliga.
Nu när supporten har varit igång i snart en månad, hur har mottagandet varit?
– Sedan lanseringen har man haft ett tjugotal samtal som kommit in. Vi ser att det är den åldersgruppen som vi tror som ringer. Ur det perspektivet har vi hamnat rätt, men vi vill så klart ha så många samtal som möjligt under den här testperioden för att ha en bra bas att utvärdera på. Vi ser att det funkar och att folk får den hjälp de efterfrågar, men vi vill ha fler samtal.
Support 2025
Telefonnummer: 010-199 22 25
Öppet helgfria vardagar kl. 9-16
Support 2025 är en avgiftsfri support för dig som vill ha hjälp med frågor som rör digitala vård- och omsorgstjänster.
Tjänsten är tillgänglig för dig som bor i följande kommuner: Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås.
Support 2025 är öppet under en testperiod mellan 1 februari och 30 juni 2022.
Namnet Support 2025 är inspirerat av Vision e-hälsa 2025.
– År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.