Nu kan kommunen besluta att stänga serveringsställen

Från och med i går är det kommunen som ansvarar för hela tillsynen av restauranger, barer och kaféer. De får även befogenhet att tillfälligt stänga ett serveringsställe.
Publicerad 2 juli 2020
Genrefoto.
Genrefoto.Foto: Maria Groth/Mostphotos

Det var i går, den 1 juli, som lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen trädde i kraft. Tanken är att lagen ska effektivisera tillsynen och minska riskerna för smittspridning av covid-19.

Länsstyrelsen Kalmar län uppger att deras roll blir att ge kommunerna råd, stöd och vägledning enligt den nya lagen. Kommunerna får även befogenhet att meddela förelägganden.

På bara några veckor har länsstyrelser och kommuner sett över behov och rutiner kring tillsynshantering. De har snabbt tagit fram information och dokument som kan vara till stöd i det konkreta tillsynsarbetet.

– Syftet med lagen och vårt tillfälliga uppdrag på serveringsställen är ju att hindra smittspridningen, men ändå ge restauranger och serveringar möjlighet att hålla öppet. De som driver serveringsställen, såväl som allmänheten, har ett ansvar att respektera de regler som finns – så vi hoppas på god vilja och förståelse från alla berörda, säger David Engstrand på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.