GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu öppnas bokning för vaccination mot årets säsongsinfluensa

Publicerad 28 oktober 2022
Region Kalmar län flaggaEndast KalmarPosten
Region Kalmar län flaggaEndast KalmarPostenFoto: Linus Gunnarsson

Den 1 november öppnar bokningen för vaccination mot årets säsongsinfluensa för personer som tillhör en riskgrupp. För dessa personer är vaccinationen kostnadsfri. Övriga personer erbjuds vaccination i december till en kostnad på 160 kronor.

– I år är det särskilt viktigt att många vaccinerar sig mot säsongsinfluensan, då vi ser en ökad risk för hög smittspridning. Immuniteten hos befolkning antas vara låg eftersom vi har haft lindriga säsonger senaste åren, säger smittskyddsläkare Arsene Nzobandora, i ett pressmeddelande.

Vidare berättare Region Kalmar län att vaccinet mot säsongsinfluensa är väl beprövat och att allvarliga biverkningar är mycket sällsynta. Personer som är 65 år eller äldre och bor på särskilt boende kommer att få ett förstärkt influensavaccin.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer med ökad risk för allvarlig influensa att vaccinera sig.

Följande grupper räknas som riskgrupper och erbjuds nu influensavaccin:

• personer 65 år och äldre,

• gravida efter graviditetsvecka 12,

• vuxna och barn från sex månader med följande sjukdomar eller tillstånd:

- kronisk hjärtsjukdom,

- kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår/instabil astma,

- andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder),

- kronisk lever- eller njursvikt,

- diabetes mellitus,

- tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling,

• hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.