Annons

Nu ska alla över 65 år erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19

På onsdagen den 27 oktober höll socialminister Lena Hallengren en pressträff vaccinationskampanjen och åtgärder kopplat till covid-19-pandemin. Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson deltog.
Publicerad 27 oktober 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

– Vi är i ett mycket bättre läge i Sverige den här hösten. Smittspridningen har legat på en stabil nivå under en längre tid. Antalet nyanlagda patienter med covid-19 inom intensivvården har minskat, säger Lena Hallengren vid pressträffen.

– För snart en månad sedan avvecklades i stort sätt alla restriktioner och det gav då ingen omedelbar ökning på smittspridningen. I nuläget har Sverige lägst smittspridning i Norden. Sverige och Island har också lägst antal på IVA i förhållande till folkmängd och det är ju tack vare att så lång har vaccinerat sig som vi kan leva våra liv mer som vanligt. I dagsläget är mer än 8 av 10 svenskar från 16 år och uppåt dubbelvaccinerade.

Annons

Därefter meddelade Lena Hallengren att Folkhälsomyndigheten kommer med nya rekommendationer om en tredje dos för ytterligare grupper. Alla som är 65 år och uppåt samt omsorgspersonal kommer att erbjudas en påfyllnadsdos.

– Successivt kommer alla som idag rekommenderas vaccin att erbjudas en påfyllnadsdos.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson vill trots att man ser en gynnsam utveckling höja ett varningens finger.

– Trots att många av oss vaccinerade har kunnat återgå till et mer normalt liv är den senaste tiden är det viktigt att påminna om att pandemin inte är över. Flera länder i världen, även Europa, plågas fortfarande av höga, oftast stigande smittotal, och ett ökat tryck på sjukvården. Det gäller framförallt länder där vaccinationstäckningen är låg.

– Den samlade kunskapen visar att effekten av vaccinet minskar ju längre tiden går efter vaccinationer.

Tidigare i år har man rekommenderat påfyllnadsdos till personer med immunbrist, personer på särskilda boenden, som har hemsjukvård eller är 80 år och äldre. Myndigheten har nu beslutat om att stegvis ge en påfyllnadsdos till fler grupper.

– I det här skedet rör det sig om personer 65 år och uppåt och parallellt med detta personal vid särskilda boenden och hemsjukvård. Successivt kommer därefter övriga grupper av vuxna, ner till 16 år, att erbjudas en tredje dos under vintern och våren.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons